Internationale beurzen

LONDEN

Banken waren vanmorgen in Londen een positieve uitschieter op een matte beurs. De FTSE-index noteerde kort voor het middaguur een winst van 7,5 punten (0,12 procent) op 6261,1 punten.

HSBC, gemeten in beurswaarde de grootste bank ter wereld, profiteerde van een opleving op de beurs van Hongkong waar de Britse bank een dominante partij is. Andere bankaandelen werden meegenomen in de positieve trend.

FRANKFURT

In Duitsland stonden de banken juist onder druk. Dresdner Bank, gisteren nog in trek na een krantenbericht dat het plannen koestert voor een fusie met het Franse BNP, moest vanmorgen terrein prijs geven. Het aandeel verloor 2,1 procent op 43,10 euro. Concurrent HypoVereinsbank verloor 2,4 procent op 58,04 euro.

Het DAX-koersgemiddelde stond rond de middag op een winst van 27,57 punten (0,51 procent) en noteerde 5428,27. Deutsche Telekom verloor 1,25 procent nadat France Telecom voor de zoveelste keer berichten ontkende zich te willen terugtrekken uit Global One (Sprint, France Telecom en Deutsche Telekom).

PARIJS

Ook de Franse beurs was vanmorgen redelijk positief gestemd. Het CAC 40-koersgemiddelde boekte een winst van 26,67 punten (0,57 procent) op 4708,28.

NEW YORK

De beurs van New York was gisteren wat stuurloos. Na een groot deel van de dag in de min te hebben gestaan, wist de beurs aan het slot nog net in de plus te eindigen. De Dow-Jonesindex steeg met 2,21 punten (0,02 procent) tot 11.034,34 punten.

Financiële instellingen deden het aanvankelijk goed onder invloed van berichten dat het hedgefonds LTCM, dat vorig jaar via een omvangrijke reddingsoperatie op de been kon blijven, 800 miljoen dollar zal terugbetalen aan zijn schuldeisers.

Citigroup en de bank J.P Morgan boekten koerswinst, maar dat verwaterde weer in de loop van de dag.

TOKIO

De beurs in Tokio is vanmorgen hoger gesloten onder invloed van meevallende cijfers over de Japanse economie. De Nikkei-index steeg met 36,18 punten (0,21 procent) tot 17.677,56. De economie van Japan is twee kwartalen op rij gegroeid, na anderhalf jaar krimp.