`Hoffmann vond asperine niet uit'

Felix Hoffmann van het Duitse bedrijf Bayer ontdekte in 1897 aspirine, ofwel acetylsalicylzuur. Althans, dat wil de overlevering. Volgens de Schotse historicus Walter Sneader is niet Hoffmann, maar Arthur Eichengrün de ontdekker. Sneader stuitte een paar jaar geleden op een Duits boek over de geschiedenis van de chemische technologie, waarin een romantisch beeld werd geschetst van Hoffmann. Dit boek werd in 1934 gepubliceerd, een jaar nadat Hitler aan de macht kwam. Eichengrün was een jood; de nazi's zouden zijn rol hebben willen verdonkermanen. Bayer wijst die conclusie van de hand. Sneader ontkent de betrokkenheid van Hoffmann bij het onderzoek niet, maar Eichengrün zou dat hebben geleid. Hij verliet Bayer in 1908 om een eigen bedrijf te starten en overleefde tijdens het nazi-bewind een concentratiekamp. In 1949 claimde hij de ontdekking van aspirine. Kort daarna overleed hij.