Haagse raad wil opheldering tunnel

De Haagse gemeenteraadsfracties van de PvdA, D66 en GroenLinks willen opheldering van wethouder Meijer (Verkeer, VVD) over de verzekering van de lekke tramtunnel in de binnenstad.

De raadsfracties zijn verbaasd dat de wethouder hen niet op de hoogte heeft gesteld van correspondentie tussen de verzekeraars en de gemeente waaruit blijkt dat het dichten van lekken in de tramtunnel niet is gedekt. De verzekeraars hebben de gemeente al in 1995 laten weten dit niet te verzekeren omdat ze de risico's op lekken te groot vonden. In april 1998, kort na een lek in de tunnel, hebben de verzekeraars dan ook nagenoeg alle claims afgewezen.

Zowel D66 als GroenLinks hebben laten weten ,,met grote verbazing'' kennis te hebben genomen van de uitgelekte correspondentie tussen gemeente en verzekeraars. ,,Ons is nooit gebleken dat de lekkage zelf onverzekerd zou zijn. En ook wil ik weten of de verzekeraars vooraf hebben gewezen op de bouwrisico's van de tunnel'', aldus raadslid N. Roozenburg (GroenLinks).

De fractie van D66 heeft gistermiddag ook vragen gesteld over de verzekeringskwestie. ,,Er is blijkbaar informatie die wij niet kennen. De wethouder moet dat maar eens uitleggen. De burgers van Den Haag hebben daar ook recht op'', aldus R. van Lente (D66). Volgens het raadslid A.J. Hilhorst (PvdA) heeft de wethouder altijd aan de raad gemeld ,,dat het overgrote deel van risico's goed verzekerd is''. ,,De gemeente zou sterk staan'', aldus Hilhorst over de informatie die Meijer aan de raad heeft gegeven. ,,We zullen de wethouder om opheldering vragen.'' Overigens zegt Hilhorst wel op de hoogte te zijn dat het dichten van het lek niet verzekerd is. Het CDA laat weten dat ze ervan uit gaan dat de verzekering goed geregeld is.

De woordvoerder van wethouder Meijer liet vanmorgen weten geen tijd te hebben om mondeling te reageren.