Geen buitenlandse actie Oost-Timor

De internationale gemeenschap legt zich neer bij de weigering van Indonesië een VN-vredesmacht toe te laten in Oost-Timor en dreigt nu met financiële sancties. Jakarta zegt dat het de situatie in de provincie onder controle begint te krijgen, maar daarvoor zijn weinig bewijzen.

De Amerikaanse minister van Defensie, William Cohen, zei gisteren dat Oost-Timor ,,niet een gebied is waarvoor we bereid zijn troepen naar toe te sturen.'' Volgens zijn Australische ambtgenoot John Moore is Australië bereid en in staat een vredesmacht te leiden, maar alleen in opdracht van de VN. De VN-Veiligheidsraad, die gisteren opnieuw in spoedzitting bijeenkwam, herhaalde dat ingrijpen alleen mogelijk is indien Indonesië daarmee instemt. Indonesië's minister van Buitenlandse Zaken, Alatas, onderstreepte vanochtend opnieuw dat die toestemming niet wordt gegeven.

De onderhandelingen met Indonesië concentreren zich nu op de vraag of de door milities belaagde VN-missie in Dili zal blijven. Gisteren werd het aangekondigde vertrek van al het achtergebleven VN-personeel tot morgen uitgesteld. Het VN-personeel, dat niet weg wil, heeft gewaarschuwd dat het vertrek de levens van de ongeveer 2.000 vluchtelingen op het terrein van de VN-missie in gevaar brengt. De delegatie van de VN-Veiligheidsraad, die vanochtend sprak met president Habibie en staf-chef generaal Wiranto, zal zaterdag naar Oost-Timor gaan, zo werd na afloop van het onderhoud meegedeeld. Volgens het Portugese persbureau Lusa is de vader van de deze week in vrijheid gestelde Oost-Timorese onafhankelijkheidsleider Gusmão vermoord door pro-Indonesische milities. Ook komen er nieuwe berichten over plunderingen en brandstichting in Dili, en aanhoudende vluchtelingenstromen. De Indonesische chef-staf, generaal Wiranto, die gisteren zijn commandant voor Oost-Timor heeft vervangen, zegt evenwel dat de situatie tot rust komt. Volgens legerwoordvoerder generaal Sudrajat zal het leger de orde binnen enkele dagen volledig hebben hersteld. Militieleiders hebben gezegd dat ze een staakt-het-vuren in acht nemen, en dat ze beginnen met ,,het opruimen van de rotzooi''.

Een woordvoerster van Habibie sprak vanochtend berichten tegen dat de president zijn greep op het leger kwijt is en dat er zelfs sprake zou zijn van een coup. ,,Deze geruchten bedreigen de fragiele democratie in Indonesië'', zei ze. Ook volgens chef-staf Wiranto, tevens minister van Defensie, zijn leger en regering verenigd. De geruchten over een coup, die leidden tot een val van de beurskoersen en de rupia, deed hij af als ,,vuilnis''. Diplomaten op de APEC-conferentie in Nieuw Zeeland zeiden vanochtend dat het al langer duidelijk is dat Wiranto in feite het heft in handen heeft genomen. (Reuters,AFP, AP)

dossierwww.nrc.nl