Engelsen blijven onzeker over EK

Engeland en Frankrijk behouden een kleine maar reële kans op een plaats bij Euro 2000. In groep 5 zijn de Engelsen na de 0-0 bij Polen afhankelijk van het reeds gekwalificeerde Zweden, dat volgende maand tegen Polen zijn sportieve plicht moet vervullen. In groep 4 voeren Frankrijk, Oekraïne en Rusland een nek-aan-nek-race. In groep 1 behaalde Denemarken een sensationele 3-2 zege bij Italië, dat bijna zeker is van een startbewijs voor het EK. De Denen zijn zeker van een tweede plaats. De verwachte kwalificatie van Spanje en Noorwegen werd gisteravond een feit.

In het stadion van Warschau speelden Engeland en Polen een bikkerharde wedstrijd, die vooraf werd gegaan door vechtpartijen tussen beide supportersgroepen in het stadscentrum. Vijf Engelse hooligans raakten gewond door messteken. Op het veld waren de Polen ook in de meerderheid. De ploeg van bondscoach Keegan kreeg nauwelijks uitgespeelde kansen. Engeland claimde tevergeefs een strafschop, toen Scholes onderuit werd gehaald. Batty kreeg in de slotfase een rode kaart.

Engeland, dat is uitgespeeld in groep 5, moet volgende maand hopen op een sportief gebaar van Zweden. De Scandinaviërs verzekerden zich gisteren van de koppositie na een 1-0 zege in Luxemburg. Bij een overwinning van Zweden op Polen eindigt Engeland op grond van de onderlinge resultaten tegen Polen als tweede. Deze positie geeft recht op twee beslissingswedstrijden tegen een land dat in een andere poule tweede wordt. Alle groepswinnaars plaatsen zich voor het eindtoernooi.

Wereldkampioen Frankrijk heeft de kwalificatie voor het EK in eigen hand. Na de 3-2 zege bij Armenië moeten de Fransen (18 punten) hun laatste thuisduel winnen van IJsland. De concurrenten Oekraïne (19) en Rusland (18) bestrijden elkaar in een onderling duel. De Russen zijn in Moskou alleen gebaat bij een overwinning. Bij een gelijkspel van Rusland kan Frankrijk groepshoofd worden.

In groep 1 behield Denemarken uitzicht op deelname aan het EK. Dankzij een treffer van de Feyenoorder Tomasson wonnen de Denen in Napels met 3-2 van Italië. Het thuisland verslapte na een 2-0 voorsprong. Denemarken is nu uitgespeeld. Italië moet mininaal gelijkspelen in Wit-Rusland. Zwitserland, dat gisteren Wit-Rusland met 2-0 versloeg, kan nog op gelijke hoogte komen met Denemarken, maar de onderlinge resultaten zijn in Deens voordeel.

In groep 8 voeren Joegoslavië (16 punten), Ierland (15) en Kroatië (14) een spannend duel om maximaal twee EK-tickets. De Ieren kunnen bij winst op het uitgeschakelde Macedonië profiteren van het onderlinge resultaat tussen Kroatië en Joegoslavië.

In groep 3 won Duitsland gisteren met 4-0 van Noord-Ierland. Turkije speelde met 1-1 gelijk bij Moldavië. De Turken moeten het laatste uitduel tegen Duitsland winnen om de titelhouder ook voorbij te streven in puntenaantal.