Brommers gaan de rijbaan op

Bromfietsers moeten vanaf 15 december op de rijbaan van auto's op speciale plekken in de bebouwde kom. Ze kunnen dan geen gebruik meer maken van fietspaden.

De Tweede Kamer stemde gisteren in met deze maatregel. De Kamer stelde als voorwaarde dat een intensieve campagne wordt gevoerd om bromfietsers voor te lichten over de nieuwe regel.

Minister Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) verwacht dat het aantal bromfietsongevallen met de helft afneemt. Vorig jaar verongelukten volgens de Stichting wetenschappelijk onderzoek verkeersveiligheid (SWOV) 89 brom- en snorfietsers. De SWOV denkt dat dit door de maatregel per jaar twintig doden en 700 gewonden zal schelen.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) reageert verheugd op de maatregel. ,,Bromfietsers zijn zo beter zichtbaar, vooral op kruispunten'', aldus een woordvoerder. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt het tijdstip waarop de maatregel van kracht wordt ,,niet ideaal''. ,,December is een nare maand, omdat vorst en pekel de werkzaamheden kunnen vertragen die nodig zijn om de borden te veranderen en de wegen aan te passen'', aldus een woordvoerder.