Britse rente hoger, City en bedrijfsleven geschokt

De Londense City en het Britse bedrijfsleven hebben geschokt gereageerd op het besluit van de Britse centrale bank, de Bank of England, om de rente te verhogen met een kwart procentpunt tot 5,25 procent. Volgens het monetair comité van de bank is de verhoging bedoeld om de oververhitte huizenmarkt te laten bekoelen en potentiële inflatie vóór te zijn. De inflatie zou voorlopig binnen de officiële limiet van 2,5 procent blijven, maar door nu in te grijpen worden grotere rentecorrecties in de toekomst voorkomen, aldus een communiqué.

Sinds begin 1998 heeft de bank de rente maandelijks verlaagd, tot vijf procent in juni, het laagste percentage van de laatste 22 jaar. De verhoging volgt op de recente verhoging van het rentepercentage door de Amerikaanse Federal Reserve, eveneens tot 5,25 procent, maar vergroot het gat tussen de Britse rente en de rente in de eurozone (nu 2,5 procent). De Europese Centrale Bank (ECB) vergadert vanmiddag.

Op de Londense beurs, die verwachtte dat de bank de rente ongemoeid zou laten, daalde de belangrijkste index, de FTSE-100, gisteren met ruim een procent. De koers van het pond steeg tot 1,622 dollar en hypotheekverstrekkers verhoogden direct hun rente.

Het dure pond hindert de Britse export al jaren en de zakensector reageerde gistermiddag woedend. ,,Het monetair comité heeft toegegeven aan het paniekgeschreeuw van de inflatieprofeten'', aldus Ian Peters, onderdirecteur van de Britse Kamers van Koophandel. Het herstel van de Britse economie is volgens hem nog ,,veel te fragiel'' om de rente te verhogen. ,,De tarieven moeten zowel laag als stabiel zijn en de bank moet niet terugkeren naar het jojo-model.''

De Confederation of British Industry (CBI), waarin meer dan 10.000 bedrijven zijn verenigd, noemde het besluit ,,een grote teleurstelling''. Voor de boerensector, die geteisterd wordt door een crisis in de export van rund- en varkensvlees, is de verhoging eveneens zeer onwelkom.

Sommige financiële analisten leken echter de redenering van de Bank of England te delen dat voorkomen nu beter is dan genezen later. ,,Vroeg bijsturen voorkomt harde maatregelen later'', zei Howard Archer, een rentespecialist bij NatWest. Hij zei een verdere verhoging te verwachten, tot 5,75 procent aan het eind van het volgend jaar.

Analisten waarschuwen voor een boom op de huizenmarkt die vergelijkbaar zou zijn met die in de jaren tachtig.

Minister van Financiën Gordon Brown studeert op maatregelen de huizenmarkt te laten afkoelen. Eén daarvan zou het verhogen van de zogeheten stamp duty zijn, vergelijkbaar met de overdrachtsbelasting. Door een een verhoging schuift Londen bovendien op in de richting van de Europese norm voor overdrachtsbelasting, gemiddeld zo'n zes procent. Belastingharmonisatie is een voorwaarde als het Verenigd Koninkrijk zou besluiten toe te treden tot de gemeenschappelijke munt, de euro.

    • Hans Steketee