Belegger beloont optimisme Baan

Softwareproducent Baan was vanochtend de absolute ster op de Amsterdamse effectenbeurs. Op een verder rustige beurs steeg het aandeel maar liefst 11 procent in waarde tot 13,55 euro. Aanleiding tot de grote stijging waren uitlatingen van bestuursvoorzitter Mary Coleman over mogelijke grote opdrachten in de nabije toekomst.

Een woordvoerder van Baan kon vanochtend de uitspraken van Coleman niet bevestigen. Volgens analisten die aanwezig waren bij een technologie-conferentie in Parijs zou Coleman hebben gezegd dat in het lopende kwartaal mogelijk nog zes grote orders worden aangekondigd. ,,De patiënt is de operatiezaal uit en leert weer lopen'', aldus een analist over de situatie bij Baan.

Behalve bij Baan viel er op de Amsterdamse beurs niet zoveel te beleven. De beeldbepalende AEX-index stond aan het begin van de middag 1,39 punten hoger op 583,70.

Ook Numico zorgde vanochtend voor enig spektakel. Het voormalige Nutricia heeft bekendgemaakt voor 450 miljoen euro aan nieuwe aandelen uit te geven om de overname van het Amerikaanse GNC te kunnen financieren. De omvang van deze emissie viel menig belegger mee. Het aandeel steeg met bijna 4 procent tot 40,70 euro. Volgens de bank Gilissen zorgt de omvang van deze beperkte emissie ervoor dat de acquisitie direct een positieve invloed op de winst per aandeel heeft.

Verliezer was het supermarktconcern Laurus dat vanochtend een winstgroei van 16 procent publiceerde. Beleggers viel dit blijkbaar tegen want het aandeel leverde 40 eurocent in op 21,20.