Viacom betaalt voor CBS ruim 75 miljard

De Amerikaanse mediagigant Viacom betaalt 36,75 miljard dollar (ruim 75 miljard gulden) voor branchegenoot CBS. Met deze overname wordt Viacom vergelijkbaar met breed geschakeerde mediaconcerns als Disney en Time Warner.

Viacom, dat zijn naam handhaaft, is al eigenaar van onder meer filmstudio Paramount, popzender MTV, jeugdzender Nickelodeon, de videoverhuurketen Blockbuster, uitgeverij Simon & Schuster en filmproductiemaatschappij Spelling Entertaintment.

CBS is de naam van een verzameling tv- en radiozenders (waarvan tv-station CBS de grootste en bekendste is), billboardbedrijven en een productiemaatschappij. CBS's overname van producent Kingworld is bijna afgerond. Het nieuwe Viacom zal een jaaromzet hebben van ongeveer 21 miljard dollar.

Tijdens een ontspannen persconferentie in het St. Regis Hotel op Manhattan deelden Viacomtopman Sumner Redstone (76) en Mel Karmazin (56) van CBS het podium. De twee topmannen maakten grapjes, maar ze waren ook zeer eensgezind. ,,Deze twee bedrijven zijn natuurlijke partners'', aldus Redstone. ,,We zijn kinderen uit één gezin die in 1971 zijn gescheiden en nu weer bij elkaar komen.''

Viacom ontstond in 1970 uit CBS, toen nieuwe regels verplichtten tot een scheiding tussen de productie van programma's en bezit van kabelnetwerken. Viacom telde in die dagen 90.000 kabelabonnees en maakte amper 20 miljoen dollar omzet. Onder de leiding van Redstone, die in 1987 Viacom in handen kreeg, ontpopte het bedrijf zich tot grote aanjager van de markt voor kabeltelevisie.

Redstone is meerderheidsaandeelhouder van Viacom, Karmazin de grootste aandeelhouder van CBS. Voorlopig blijft Redstone de baas. Karmazin krijgt de dagelijkse leiding en zal te zijner tijd Redstone opvolgen.

MEDIAFUSIEpagina 17