Taaie vos vormt mediagigant

Met de overname van CBS is de bejaarde Viacom-topman Sumner Redstone er in geslaagd een enorm media-conglomeraat op te bouwen. En passant regelde hij daarmee ook zijn opvolging.

De overname van CBS door Viacom brengt een indrukwekkende maar ook duizelingwekkende hoeveelheid media onder één dak. In dit geval ook in één hand, want de 76-jarige Sumner Redstone, topman en meerderheidsaandeelhouder van Viacom, behoudt dat meerderheidsbelang ook na voltooiing van de transactie.

Op de overname zelf is bijna overal met enthousiasme gereageerd. Alleen de concurrentie hield zich muisstil. Analisten zagen het als een goede combinatie met zoveel mogelijkheden tot kruisbestuiving van de mediaonderdelen dat het nieuwe Viacom meer wordt dan de optelsom van Viacom en CBS. ,,Het is een goede transactie voor iedereen'', aldus Chris Dixon, media-analist bij PaineWebber. ,,Je moet groot zijn. Je moet een aanwezigheid hebben op de wereldmarkt.'' Andere waarnemers zien het als een slimme en elegante manier van Redstone om zijn opvolging te regelen. Uitdrukkelijk zei Redstone zelf gisteren dan ook: ,,Zonder Mel Karmazin had ik deze overname niet gedaan.'' Mel Karmazin, de huidige topman van CBS, heeft een zeer goede reputatie.

Viacom heeft nu het meest succesvolle `network' in huis en het jonge `network' UPN dat het heeft geërfd van Paramount. Verder bulkt het nieuwe Viacom van de succesvolle kabelzenders, zoals MTV, VH1, Nickelodeon, Showtime, TVLand en CMT. Via CBS heeft het 80 procent van Infinity Broadcasting en CBS is nog bezig billboardbedrijf Outdoor Systems over te nemen voor 8,3 miljard dollar. Ook het produktie- en distributiebedrijf King World Productions wordt overgenomen.

Daarnaast heeft Viacom zijn Hollywoodstudio Paramount en de uitgeverij Simon & Schuster. Videoverhuurketen Blockbuster is onlangs naar de beurs gebracht maar Viacom behoudt nog een meerderheidsaandeel. Viacom heeft destijds via Paramount ook filmdistributie, filmzalen en amusementsparken in handen gekregen. De advertentiemedia die beide bedrijven bezitten maakt het nieuwe Viacom ook op dat gebied een gigant. Op een kaart van de Verenigde Staten waar alle bezittingen van Viacom en CBS zijn aangegeven, was gisteren tijdens de persconferentie te zien hoe wijdverbreid de aanwezigheid van Viacom is. In elke staat zal het nieuwe Viacom verschillende onderdelen hebben, in sommige staten is de penetratie zo groot dat de toezichthouders voor mededinging waarschijnlijk toch zullen ingrijpen.

CBS heeft bewogen jaren achter de rug. Het bedrijf sukkelde langzaam weg onder het bewind van de familie Tisch, die niet investeerde in vernieuwing. Het bedrijf werd verkocht aan Westinghouse Electric, een industrieel conglomeraat dat overstapte op media-activiteiten. De industrie-onderdelen gingen weg en Westinghouse kreeg als geheel de naam van CBS. Met de overname van een meerderheidsbelang in Infinity haalde CBS Mel Karmazin binnen. Hij was degene die op het overnamepad ging en CBS weer wilde laten schitteren door goede programma's. Binnen enkele jaren is CBS qua kijkdichtheid weer opgeklommen naar de eerste plaats.

Karmazin (56), afkomstig uit de New-Yorkse wijk Queens, begon zijn loopbaan als verkoper van reclametijd. Zijn bedrijf Infinity was succesvol in het verwerven van radiostations in de gehele VS. Karmazin werd in 1981 topman van het bedrijf. In 1997 kwam hij bij CBS, na het samengaan van CBS met Infinity. Karmazin heeft de reputatie dat hij geen tweede viool kan spelen maar moeilijkheden tussen hem en Sumner Redstone worden niet verwacht. Redstone, die afkomstig is uit een arme wijk van Boston, is een taaie, oude vos. Toen hij in 1985 in een hotel verbleef waar brand uitbrak wist hij zich te redden door aan de buitenkant aan de vensterbank te hangen, totdat de brandweer hem kwam redden. Het nieuwe Viacom is zo groot dat twee ego's elkaar niet in de weg hoeven te lopen.

    • Lucas Ligtenberg