Swalef gaat volgend jaar weg bij Achmea

Bestuursvoorzitter Gijs Swalef van Achmea stapt op. Hij gaat in april 2000 met pensioen. Vice-voorzitter A. Hoevenaars volgt Swalef op. Dit heeft het financiële concern Achmea (onder meer FBTO, Centraal Beheer en Zilveren Kruis) gisteren bekendgemaakt. Swalef was sinds 1989 voorzitter van de verzekeraar Centraal Beheer en sinds vier jaar leidde hij de Achmea-groep. Ook opvolger Hoevenaars, een accountant, is van Centraal Beheer afkomstig.

De scheidend voorzitter is buiten de financiële branche geen bekend man, hoewel de Achmea-groep meer dan 4 miljoen klanten heeft en vorig jaar een omzet behaalde van 13 miljard gulden. Voor een deel is zijn relatieve onbekendheid het gevolg van zijn rustige karakter en afkeer van publiciteit.

Swalef is een oude rot in de financiële bedrijfstak. Hij maakte van verzekeraar Equity & Law in Nederland een bloeiend bedrijf maar was het niet eens met de overname van het Britse concern door de Franse branchegenoot Axa. Swalef belandde vervolgens in 1989 bij Centraal Beheer, dat kort daarvoor zijn complete directietop uiteen had zien vallen.

Net als Swalef is ook Achmea geen concern dat dagelijks de krantenkolommen haalt. In 1991 sloegen de coöperatie Avero en Centraal Beheer de handen in een hetgeen leidde tot AVCB. Toen in 1995 ook de zorgverzekeraar Zilver Kruis zich bij deze groep aansloot werd het concern actief onder de naam Achmea.

Dat had kunnen veranderen wanneer de spraakmakende fusie met de Rabobank niet op het laatste moment was afgelast. Voornaamste struikelpunt vormde de integratie van de vermogensbeheerders Robeco en PVF. Het laatstgenoemde bedrijf, een pensioenfondsbeheerder uit de Achmea-stal, vreesde voor zijn zelfstandigheid die het bij Swalefs concern wel kreeg.

Dit is een kleine holding, vertelde Swalef vorig jaar in een interview. ,,Hier in Zeist werken ongeveer 50 mensen, de rest van het gebouw is vergaderruimte.'' In de vlootfilosofie van de Achmea-topman zijn het de individuele bedrijven die de producten aan de klanten verkopen. ,,Achmea Holding moet zich niet verbeelden dat zij 't doet ... Wij hebben de guerrilla-eenheden gekoppeld aan de slagkracht van een regulier leger.''