Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Aandacht voor het probleem rondom weduwen die Nederland worden uitgezet omdat ze niet lang genoeg met een Nederlandse man getrouwd zijn geweest. Ned.1, 20.31-21.06u.

Nova. Reportage over de professionalisering van de overblijfmoeder, en aandacht voor de schrijnende situatie in Angola. Ned.3, 22.34-23.04u.

DOCUMENTAIRES

90 minuten. Portret van Rickson Gracie, de kampioen van de beruchte sport free-fighting. Hij en zijn concurrenten worden gevolgd tijdens het jaarlijkse kampioenschapstoernooi. Net5, 20.35-22.15u.

Rare streken. Natuurdocumentaire over het onherbergzame Patagonië in Zuid-Chili. De kust ligt hier bezaaid met kleine eilandjes en het land is opengereten door lange fjorden met steile bergtoppen. Canvas, 20.55-21.55u.

Wat nou... pubers? Themaprogramma's over pubers, met vanavond aandacht voor de relatie tussen ouders en tieners. Afl.2: Het is hier geen hotel! Later op de avond een Australische documentaire over drie families die allen moesten leren omgaan met hun puberende kind. Ned.3, 19.25-19.56u. & 21.01-21.51u.

Werken aan werk: Het hotel. Tweede aflevering van een documentaire serie over het Amsterdamse American Hotel annex Café Americain. Ned.3, 20.31-21.01u.

Vulcano - Ring of fire. Geeft de filmindustrie van Hollywood in populaire films als Volcano en Dante's Peak wel een correct beeld van de wetenschap die zich bezighoudt met het vulkanisme? Discovery, 22.00-23.00u.

Darko en Vesna: Een Bosnisch liefdesverhaal. Documentaire over de hereniging van een Bosnisch echtpaar dat tijdens de oorlog twee jaar van elkaar gescheiden is geweest. De hereniging blijkt minder vrolijk dan verwacht. Ned.1, 22.39-23.28u.

Planet ocean. De vernietigende kracht van stormvloeden is enorm, maar is tegelijkertijd van essentieel belang voor het ecosysteem van de wereldzeeën. Discovery, 23.00-0.00u.

Rosh Hashanah. Reportage over opperrabijn Dr. Jonathan Sacks, die Kosovo in de nasleep van de oorlog bezoekt. BBC1, 0.25-0.45u.

DEBAT

Het blauwe licht. Filosoof Bert van den Brink en de kunstenaar Jesse Rahman discussiëren over (televisie)beelden, banaliteit en onze verwachtingen van het kwaad, n.a.v. het proces van de eeuw van Adolf Eichmann. Ned.3, 19.56-20.31u.

AVRO Publieke Tribune. Afsluitend debat van drie dagen discussie op radio en televisie over de problemen in het basisonderwijs. Ned.1, 23.28-0.17u.

Nachtstudio. Discussieprogramma over de rol van het theater in het volgende millennium. Kan het theater worden gezien als spiegelbeeld van de wereld en zal het in de toekomst zijn betekenis behouden? ZDF, 0.15-1.15u.

MUZIEK

Bl⊘f komt boven. Akoestisch optreden van de Zeeuwse popgroep Bl⊘f vanaf Spitsbergen, met tevens een verslag van de reis die voerde tot het noordelijkste puntje, Zeeuwsche Uitkijk genaamd. Ned.2, 21.59-23.00u.

DRAMA

Hotel. Zesdelige BBC-docusoap over het Brittania Adelphi, een van de betere hotels in Liverpool. Afl.1: Rubber-studies. Ned.1, 22.03-22.39u.

FILMS

Harlem Nights (Eddie Murphy, 1989, VS). Eddie Murphy was producent, regisseur, scenarioschrijver en hoofdrolspeler van gangsterfilm die spannend noch grappig is. In het Harlem van de jaren dertig wordt de nachtclub van Richard Pryor belaagd door corrupte blanken. SBS6, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

. Miller's Crossing (Joel Coen, 1990, VS). Het beeld van gangsters met lange overjassen in een maagdelijk bos vormde het uitgangspunt van de gebroeders Coen voor hun derde speelfilm: een doorgecomponeerde, groteske, in de jaren twintig gesitueerde gangsterfilm waarin Gabriel Byrne zijn loyaliteit jegens Albert Finney moet bewijzen door eigenhandig John Turturro te executeren. Zie Film-vooraf. Net5, 22.15-0.10u., met reclame.

. Riget II / The Kingdom II (3) (Lars von Trier, 1997, Denemarken). Zesdelig vervolg op de cultstatus genietende horror-ziekenhuissoap van de Deense film- en televisiegoeroe Von Trier. Ned.3, 23.25-0.16u.

No Way out (Koseph L. Mankiewicz, 1950, VS). Venijnig drama geniet faam als zinvolle benadering van raciale problematiek. Gangster Richard Widmark probeert rassenrellen uit te lokken teneinde zwarte dokter (debuterende Sidney Poitier) te ruïneren. Niet te verwarren met gelijknamige thriller uit 1987, met Kevin Costner. ZDF, 1.15-3.00u., nagesynchroniseerd.

Bei Dir war es immer so schön (Hans Wolff, 1954, West-Duitsland). Schlagerfilm over drankzuchtige, in de steek gelaten componist. Morgen, ARD, 10.15-12.00u.

Jassy (Bernard Knowles, 1947, Engeland). In vorige eeuw gesitueerd melodrama uit Gainsborough-studio. Zigeunermeisje wordt van moord beschuldigd. Met Margerat Lockwood. Morgen, BBC2, 11.50-13.30u., zwart-wit.

Chuka / Fort Blood (Gordon Douglas, 1967, VS). Western waarin Indianen een fort belagen, staat bol van de clichés. Met Rod Taylor als revolverheld in zijn nadagen en Luciana Paluzzi als zijn oude vlam. SBS6, 14.40-16.30u., onderbroken door reclame.

The Emperor Waltz (Billy Wilder, 1948, VS). Wilder was minder in vorm bij muzikaal vehikel voor Bing Crosby. Deze verkoopt platenspelers aan het Oostenrijke hof van Franz Joseph en valt voor adellijke Joan Fontaine. Morgen, BBC2, 14.40-16.20u.