Rentemarkt drukt beurskoersen

De winststijgingen die bierbrouwers Heineken en Grolsch vandaag presenteerden konden beleggers niet inspireren. Over de hele linie was er op de beursvloer vanmorgen sprake van een flauwe stemming. De AEX-index stond 4,2 punten lager op 582,37 punten.

Een zwakke obligatiemarkt zorgde voor een stijging van de tienjaars-rente tot 5,24 procent - de hoogste stand van dit jaar. Dat drukte de stemming op het Damrak. Ook in de rest van Europa gingen de aandelenkoersen gebogen onder de zwakke obligaties.

Van de hoofdfondsen behoorde Heineken tot de grootste dalers. De Amsterdamse bierbrouwer boekte over het eerste semester weliswaar een nettowinst van 462 miljoen gulden, 10,5 procent meer dan over dezelfde periode vorig jaar, maar voor analisten lagen de resultaten beneden de verwachtingen. Het bierfonds daalde 2,76 procent naar 49,40 euro.

Voor Grolsch gold min of meer hetzelfde verhaal. De winststijging van dik 5 procent naar 18,7 miljoen gulden oogde aardig, maar was tegelijk verre van spectaculair. Het aandeel Grolsch leverde 80 eurocent in op 22,50 euro. Ook de financiële waarden zakten in, volgens handelaren nog steeds een bewijs voor renteangst. De opleving van afgelopen vrijdag en maandag leek onder omstandigheden van vanmorgen eenmalig.

Ordina haalde dik 4 procent in van het forse verlies (bijna 19 procent) dat de automatiseerder een dag eerder moest slikken. Toen werd het bedrijf gestraft voor de tegenvallende winststijging in het eerste halfjaar. Het aandeel Ordina werd vanmorgen weer een euro meer waard op 25,05.