Ontslag dreigt voor directeur vluchtelingenwerk

Het bestuur van Vereniging VluchtelingenWerk Nederland wil het ontslag van de directeur van de vereninging, D. Oosting. Het bestuur heeft een voorstel daartoe voorgelegd aan de ondernemingsraad. Aan het besluit is een ,,flinke periode van onoverbrugbare tegenstellingen'' tussen bestuur en directeur Oosting vooraf gegaan.

Vice-voorzitter H. van der Leek wilde gisteren niets kwijt over de aard van het geschil. Waarschijnlijk zal Oosting het ontslag niet accepteren en zal een gang naar de rechter onvermijdelijk zijn, aldus Van der Leek. Volgens hem is het ,,verstandiger'' de inhoudelijke argumenten nog even binnenskamers te houden.

Het huidige bestuur van VluchtelingenWerk, de belangenorganisatie voor vluchtelingen in Nederland, trad in september vorig jaar aan. Vanaf dat moment boterde het niet altijd even goed tussen de directeur en het bestuur, zegt Van der Leek, ,,juist in een periode dat bestuur en directeur één lijn moeten trekken.''

Vorige maand werd bekend dat het VluchtelingenWerk kampt met een tekort van 6,9 miljoen gulden op een totale begroting van 43 miljoen als gevolg van tegenvallende bijdragen van het van de Nationale Postcodeloterij en het ministerie van Justitie.

Eerder dit jaar besliste het ministerie na een studie naar de effectiviteit van de vluchtelingenorganisatie dat de subsidie niet meer automatisch hoeft mee te groeien met het aantal asielzoekers. Het ministerie betaalt voortaan niet meer dan 8 miljoen gulden per jaar, terwijl het aantal asielzoekers in de centra stijgt.

Verder vielen de inkomsten van de Nationale Postcodeloterij 1,1 miljoen gulden lager uit dan verwacht.

Het bestuur wil het tekort opvangen door 3,9 miljoen gulden te bezuinigen en 3 miljoen gulden weg te snoepen uit de algemene reserve. Zo zullen er arbeidsplaatsen worden geschrapt en zal er worden gekort op de diensten voor vluchtelingen in asielcentra. Verder wil VluchtelingenWerk zich bezinnen op de positie en strategie.