Nieuwe prijzen op filmfestival

Negentien lange speelfilms, waaronder zeven premières, dingen mee naar de Gouden Kalveren tijdens de 19de editie van het Nederlands Film Festival te Utrecht (22 september tot en met 1 oktober). De nieuwe speelfilms zijn Somberman's actie van Casper Verbrugge, Lef van Ron Termaat, An Amsterdam Tale van Dorna X. van Rouveroy, Cross Fate van Nestor Sanz, Enigma van Paul Ruven, Papa's Song van Sander Francken en Unter den Palmen van Miriam Kruishoop.

De jury staat dit jaar onder voorzitterschap van Ad `s-Gravesande, tot voor kort directeur van de Nederlandse Film en Televisieacademie (NFTA) en nu televisiedirecteur van de Avro, een van de sponsors van het festival. Andere juryleden zijn onder meer fimdistributeur San Fu Maltha, acteurs Hans Veerman en Saskia Temmink en Sandra den Hamer, adjunct-directeur van het International Film Festival Rotterdam.

Nieuwe prijzen in Utrecht zijn de Citroën-publieksprijs en een Grolsch-prestatieprijs, naast de vorig jaar nieuw ingestelde Grolsch-publieksprijs. De voormalige Citroën Award voor de beste eindexamenfilm, niet van de NFTA, wordt nu omgedoopt in de Warner Students Award.

De vakprijs camera wordt op de openingsavond, na een verkiezing door vakgenoten, toegekend aan een van de drie genomineerden: Rogier Stoffers (Karakter, Unter den Palmen), Melle van Essen (Het is een schone dag geweest, Lagrimas negras) of Theo Bierkens (When the Light Comes, Filmpje!).

Nog voor de opening van het festival zal worden bekendgemaakt wie de opvolger wordt van de huidige festivaldirecteur Jacques van Heijningen.