Nieuw filmfestival kaapt vier films van Utrecht

De komst naar Vlissingen van Bernardo Bertolucci, John Boorman en Franco Zeffirelli is `nog niet bevestigd', maar volgens de Internet-site van Nederlands jongste filmfestival zullen Peter Greenaway, de Deense regisseur S⊘ren Kragh-Jacobsen, Frans Weisz en Johanna ter Steege zeker hun opwachting maken tijdens de eerste editie van Film by the Sea.

Het Zeeuwse nazomerfestival met nationale uitstraling, dat ook late zonaanbidders hoopt aan te trekken, heeft sinds de eerste persberichten een lichte gedaantewisseling ondergaan. Was het aanvankelijk de bedoeling om de grote publieksfilms van het nieuwe seizoen een Vlissingse avant-première te bezorgen, het bleek om uiteenlopende redenen toch niet mogelijk om bij voorbeeld Star Wars: The Phantom Menace, Jan de Bonts The Haunting en Eyes Wide Shut te boeken voor een eerste openbare vertoning in Nederland. Er zijn nog steeds veel voorpremières van later dit jaar verwachte films, zoals The Sixth Sense met Bruce Willis, David Lynch's The Straight Story, de in Amerika zeer succesvolle quasi-documentaire The Blair Witch Project en Zeffirelli's Tea with Mussolini, maar de nadruk ligt nu toch op een programma van nieuwe Ierse films, een retrospectief op het werk van de in Ierland wonende Engelse regisseur John Boorman en op een klein programma van `onuitgegeven films', waarvoor het waarschijnlijk de enige mogelijkheid blijft ze in Nederland op een groot doek te bekijken. Daartoe behoren Boormans Ierse gangsterfilm The General (regieprijs Cannes 1998), Bertolucci's `tussendoortje' Besieged (San Sebastian 1998), de Amerikaanse surprisehit over een verkiezing op een middelbare school Election (regie: Alexander Payne, 1998) en Tim Roths op de laatste festivals van Berlijn en Cannes vertoonde regiedebuut The War Zone.

Opmerkelijk is de prestatie van Film by the Sea om een paar weken voor de aanvang van het Nederlands Film Festival in Utrecht vier speelfilms van eigen bodem alvast te vertonen. Het gaat om de Vlissingse openingsfilm The Delivery, een grotendeels Engelstalige genrefilm van Roel Reiné; Frans Weisz' Couperusverfilming Een vrouw van het noorden; en de kinderfilms De rode zwaan van Martin Lagestee en De bal, een Belgisch-Nederlandse coproductie geregisseerd door Dany Deprez. Ook kondigt de Internet-site een voorvertoning aan van een onvoltooide versie van de in Zeeland opgenomen speelfilm Wilde mossels van Erik de Bruyn. De filmvertoningen worden omlijst door Ierse muziek en door debatten, onder meer over `de beeldvorming van ouderen' en over filmeducatie.

Het is de bedoeling van de organisatoren van Film by the Sea, onder wie programmeur Leo Hannewijk, bioscoopexploitant Ad Weststrate en een bestuur onder voorzitterschap van voormalig minister Hedy d'Ancona, om aanzienlijk meer bezoekers te trekken dan het voormalige Filmfestival Zeeland. Ook zal men bij de volgende editie, die wellicht in oktober 2000 plaats gaat vinden, naar verluidt nauwe samenwerking zoeken met het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen/Gent.

Film by the Sea. Filmfestival in Cine City, Vlissingen en Schuttershoftheater, Middelburg. 14 tot en met 19 september. Programma-informatie: tel 0118 41 88 10 en Internet-site http://www.film-by-the-sea.com.

    • Hans Beerekamp