Mogelijk meineed BolsWessanen-zaak

In de voorkenniszaak BolsWessanen is mogelijk meineed gepleegd. Het Openbaar Ministerie heeft gisteren om die reden een getuige en ex-verdachte in deze zaak laten arresteren. Justitie vindt de verklaringen van deze Lex V., in wiens zaak het OM vorige maand het hoger beroep introk, te schimmig. Aan het einde van de dag werd de getuige weer in vrijheid gesteld.

Advocaat-generaal J. van der Groen wil met de arrestatie van Lex V. onder druk zetten om zijn verklaringen aan te passen. Volgens Van der Groen probeerde de getuige gisteren ten onrechte gebruik te maken van het zwijgrecht waar hij zich als verdachte op kon beroepen. ,,De verklaringen blijven in mogelijkheden hangen en de getuige weigert namen van informanten te noemen.''

De arrestatie van V. is door de raadslieden van de drie verdachten die gisteren terechtstonden bestempeld als ,,pure intimidatie'' en ,,een drama waar geen einde aan komt''. ,,Het OM grijpt dit aan als laatste strohalm om de zaak nog een wending te kunnen geven'', aldus één van de advocaten.

De uitbaatster van het dranken- en spijzenhuis Blanje Blue, het restaurant dat een prominente rol zou hebben gespeeld in de voorkennisaffaire rond BolsWessanen, kon een huilbui niet onderdrukken toen V. na zijn verhoor naar een cel in het Amsterdamse Gerechtshof werd gebracht. De verdachten, allen bekenden van V., waren diep geschokt door de actie van de advocaat-generaal.

De advocaat van hoofdverdachte T. van N., vond het vreemd dat het OM ,,dezelfde verklaringen'' van V. bij eerdere verhoren nooit leugenachtig heeft genoemd. ,,Zijn zaak is nog maar net afgelopen of hij wordt al voor een volgende zaak opgepakt. Dit is duidelijk om de getuige te intimideren.'' Justitie zal V. dinsdag nog verhoren. Eventuele wijzigingen in zijn verklaringen zouden gevolgen kunnen hebben voor de zaak tegen de drie hoofdverdachten.

H. Brink, de raadsman van V., heeft het OM al eerder beticht van pogingen zijn cliënt moedwillig kapot te maken. ,,Hij heeft zeer te lijden gehad onder strafvervolging'', zo liet Brink eerder dit jaar al weten. Hij kon wegens vakantie gisteren niet aanwezig bij de zitting. Nadat V. in opspraak was gekomen als 'voorkenner' hebben een virus, nierkanker en hernia de textielhandelaar tijdelijk geveld.

V. verhaalde gisteren over zijn handel in putopties BolsWessanen, waaraan hij 4.050 gulden overhield. De golfvriend van hoofdverdachte Van N. kocht eind juni 1995 plotseling 30 putopties, net voordat het (inmiddels weer opgesplitste) voedings- en drankenconcern met een winstwaarschuwing kwam. Geruchten in drank- en spijzenhuis Blanje Blue en café De Stinkende Emmer dreven V. naar eigen zeggen tot het doen van een gokje. Waar die geruchten vandaan kwamen kon de ondernemer niet zeggen. V. speculeerde op een koersdaling. Nadat dit gebeurde, verkocht hij het pakket weer op 10 juli. Toevallig namen V. en Van N. die dag samen aan een golftoernooi deel. (ANP)