Jakarta wijst komst van buitenlandse troepen af

Indonesië wijst buitenlandse inmenging in Oost-Timor categorisch af. Kabinetschef Muladi zei dit vanmorgen, kort na aankomst van een delegatie van de VN-Veiligheidsraad in Jakarta. Het geweld in Oost-Timor gaat onverminderd door, ondanks de afgekondigde staat van beleg.

De VN-delegatie is in Jakarta om met regering te overleggen hoe verder bloedvergieten kan worden voorkomen. Secretaris-generaal Kofi Annan van de VN gaf Indonesië gisteren 48 uur de tijd om aan de ongeregeldheden in Oost-Timor een einde te maken, anders zou ,,de internationale gemeenschap overwegen welke andere maatregelen ze kan nemen om de Indonesische regering te helpen aan haar verplichtingen te voldoen''. Kabinetschef Muladi zei vanmorgen dat Indonesië de crisis in Oost-Timor zelfstandig wil oplossen en geen buitenlandse troepen op zijn grondgebied duldt. Ondanks de instelling van een avondklok lijken de schietpartijen in de hoofdstad Dili van Oost-Timor onverminderd voort te duren. Telefoon- en satelliet-verbindingen zijn sinds gisteravond verbroken. ,,Oost-Timor verkeert nog steeds in staat van complete anarchie en wetteloosheid'', aldus het lokale VN-hoofd, Ian Martin. Bij het VN-kantoor in Dili kwamen onbevestigde meldingen binnen dat pro-Indonesische militialeden een slachting hebben aangericht in de stad Suai, 95 km ten zuiden van Dili. Een groot aantal burgers zou zijn vermoord die zich in een kerk hadden verschanst. Berichten over het aantal doden lopen uiteen van 40 tot 100. De VN schatten dat al 40.000 burgers hun huizen hebben verlaten uit angst voor de milities. Een deel van hen wordt door Indonesische militairen onder dwang gedeporteerd naar West-Timor en naar andere Indonesische eilanden. Dat gebeurt met vrachtwagens en schepen. Volgens de gisteren vrijgekomen Oost-Timorese onafhankelijkheidsleider José Alejandro Gusmão zijn milities en militairen bezig met ,,volkerenmoord''. ,,Het leger vernietigt en plundert het land'', zei Gusmão. ,,Straks is er geen bevolking meer.'' Het IMF en de Wereldbank dreigen intussen met herziening van leningen aan Jakarta. (AP, Reuters, AFP)

interview Wahidpagina 5