Internationale beurzen

LONDEN

Dalende obligatiekoersen, en een daarmee oplopende rente op obligaties, zorgden vanmorgen op de Europese beurzen voor een bedrukte stemming. In Londen waren het vooral Vodafone en de farma-aandelen Glaxo Wellcome en SmithKline Beecham die de FTSE-index omlaag trokken. De index stond rond het middaguur met een verlies van 0,25 procent op 6294 punten.

FRANKFURT

Ook Duitse aandelen stonden gemiddeld op een licht verlies, met de DAX-index 1,2 procent lager op 5383 punten. BMW en Volkswagen profiteerden van de sterke halfjaarcijfers die het Franse Renault vorige week publiceerde. DaimlerChrysler bleef achter, na uitspraken van scheidend Europees Commissaris van Miert dat het concern boetes te wachten staan na een berisping wegens oneerlijke praktijken in de distributie van Daimlers producten.

PARIJS

Ook autoproducent PSA (Peugeot) liftte de afgelopen dagen mee op de tevredenheid van beleggers over de Renault-cijfers van vorige week. Maar toen PSA zelf vanmorgen meevallende halfjaarcijfers bekendmaakte, daalde de koers. De CAC-index was 0,2 procent lager op 4668 punten.

TOKIO

Beleggers op de effectenbeurs in Tokio namen vanmorgen alvast een voorschot op de komende cijfers over de groei van de Japanse economie. Het Nikkei-gemiddelde daalde 66,12 punten (0,37 procent) en kwam uit op 17.641,38, nu rekening wordt gehouden met een lichte krimp. De nieuwe economische groeicijfers worden morgen bekendgemaakt.

De Hang-Sengindex in Hongkong sloot 0,29 procent lager. De beursindex in Zuid-Korea raakte 0,74 procent kwijt. Australië was een uitzondering. De All Ordinaries-index steeg 0,24 procent.

NEW YORK

De beurs van New York beleefde gisteren een wat bedrukte dag. Na de uitbundige stijging van vorige week vrijdag (maandag was Wall Street dicht) besloten veel beleggers hun winsten te verzilveren. Het gevolg was dat het Dow Jones-gemiddelde vrijwel de hele dag tientallen punten in de min schommelde. De Dow sloot op 11.034,13 punten, een verlies van 44,32 punten (0,4 procent) ten opzichte van vrijdag. Ook de niet-florerende obligatiemarkt was negatief voor aandelen.