Haas en Huber nog lang geen Becker en Graf

Met het afscheid van Boris Becker en Steffi Graf nog vers in het geheugen staan hun opvolgers voor de ondankbare taak het Duitse tennis te behoeden voor een recessie. Op de US Open ondervonden Tommy Haas en Anke Huber gisteravond eens te meer dat een vergelijking met hun illustere landgenoten niet op zijn plaats is. De 21-jarige Haas staat weliswaar in het voorportaal van de toptien, maar de pupil van de Amerikaanse tennisgoeroe Nick Bollettieri werd in de vierde ronde door de ervaren Cedric Pioline als een ballenjongen behandeld. En Huber had zich tijdens haar martelgang in de kwartfinales tegen Martina Hingis graag laten vervangen door haar eeuwige schaduw Graf.

Haas zei dat hij pas rustig wordt zodra hij achter de kinderwagen loopt. De Duitse allrounder bleek in het Arthur Ashe-stadion inderdaad simpel uit zijn evenwicht te brengen. Haas ergerde zich aan de strakke wind over de baan en om zich te wapenen tegen het geraas van de vliegtuigen had hij zelfs een set lang oordopjes in gedaan. De flegmatieke Pioline haalde als vanouds zijn schouders op en won eenvoudig in drie sets: 6-4, 7-5 en 6-3. Ook Huber klaagde over de lastige omstandigheden op het centre court nadat ze een geweldige oorvijg had gekregen van Hingis: 6-2 en 6-0. Zo kinderlijk eenvoudig hadden Becker en Graf zich nooit laten wegzetten.

Met een basketbalpet traditioneel achterstevoren op zijn donkere lokken geplant heeft Haas de trekken van een glamourboy. Tijdens het graveltoernooi in Hamburg arrangeerde de nummer 14 van de ATP-ranking een ontmoeting met een Zuid-Amerikaans fotomodel, dat hij toevallig op televisie had gezien en gretig publiceerde het Duitse sensatieblad Bild de foto's van hun intieme diner. Dergelijke grappen zou Becker nooit hebben uitgehaald. Zijn coach heeft ook heel wat te stellen met Haas.

In het veelbesproken `duel van de haat' op Wimbledon met Nicolas Kiefer onderstreepte Becker tijdens zijn afscheidstoernee nog één keer de hiërarchie in de Duitse tennissport. Maar Kiefer betaalde hem met gelijke munt terug door zich af te melden voor de belangrijke ontmoeting met Roemenië in de Davis Cup, waarin de Duitsers hun plaats in de wereldgroep veilig moeten stellen. Tussen Kiefer en Becker komt het nooit meer goed. ,,De levensvisie van Kiefer begint en eindigt met hemzelf'', blafte de `Rode Baron', nadat Kiefer de invitatie voor het Duitse Davis Cupteam hooghartig had afgewezen.

Maar Becker wordt wel gesteund door Haas en het zal de teamcaptain niet zijn ontgaan dat de nieuwe troonpretendenten van het Duitse tennis elkaar al bestrijden in de geest van Becker en Stich. Ook Haas en Kiefer mijden elkaar als de pest. ,,Ik vind het absurd dat Kiefer zich niet beschikbaar heeft gesteld voor de Davis Cup'', zei Haas, onlangs. Om daar fijntjes aan toe te voegen: ,,Maar ik begrijp het wel. Nicolas kan nu eenmaal niet overweg met de Becker-clan.'' Terwijl Kiefer zich als een gekunstelde look-alike van Agassi door het circuit beweegt om maar niet met Becker te worden vergeleken, tracht Haas zijn eigen imago te ontwikkelen. Gisteravond vertelde hij zich niet verantwoordelijk te voelen voor de toekomst van het Duitse tennis. ,,Ik kan Becker toch niet doen vergeten'', sprak hij.

Laat staan dat Anke Huber zich ooit kan meten met Steffi Graf, die vorige week op Flushing Meadows nog eens uitlegde waarom ze als tennisster met pensioen is gegaan. De 24-jarige baseliner kwam dit jaar voornamelijk in het nieuws door haar liefdesrelatie met Andrej Medvedev. De Oekraïner bleek op Roland Garros zo geïnspireerd door de hereniging met Huber dat hij het spelen van tennis onmiddellijk vergeleek met het schrijven van gedichten en het componeren van muziek. Plotseling was Huber de vriendin van Medvedev, zoals ze tien jaar lang het lelijke eendje naast Graf was geweest.

,,Is het zo vreemd dat je onder druk staat als je tien jaar lang de tweede Steffi wordt genoemd?'', verzuchtte Huber in New York. Dat is zeker niet vreemd, maar het valt haar zwaar zich weer te profileren als de toptennisster Anke Huber met een eigen identiteit. Ze is mede door blessures afgegleden naar de 27ste plaats op de ranking en gisteravond ontdekte ze tegen Hingis dat ze nog ver is verwijderd van de wereldtop. Desondanks verwacht bondstrainer Schur dat Huber zich opwerpt als de nieuwe vaandeldraagster en die rol is niet aan haar besteed.

Het valt te begrijpen dat de Duitse tennisbond zich zorgen maakt over de toekomst, want ook de economische bloei van het Duitse tennis is volledig te danken geweest aan Becker en Graf. Op het hoogtepunt van hun carrières zond de Duitse televisie jaarlijks maar 2.700 uur tennis uit. Dit jaar zijn de Duitsers nog maar 1.000 uur in beeld. De DTB organiseert 12 ATP- en WTA-toernooien, die wel eens snel kunnen wegkwijnen nu Becker en Graf daar niet meer verschijnen. Zij hebben Duitsland een nieuw bewustzijn gegeven en tegelijkertijd hun opvolgers met een loodzware erfenis opgezadeld.

    • Robèrt Misset