Geweldloze zone in hoofdstad

Een klein gedeelte van de Amsterdamse binnenstad wordt zondag tot `geweldloze zone' verklaard. Minister van Boxtel (Grote Steden en Integratiebeleid) en actrice Isa Hoes zullen speciale verkeersborden onthullen die de geweldloze zone tussen Kalverstraat, Singel en Spui moeten markeren.

Drie jaar geleden werd hier in de Voetboogsteeg Joes Kloppenburg doodgeschopt, toen hij zich bemoeide met een groepje rotzooi trappende jongens. Een gedenksteen herinnert aan zijn dood.

Horeca-eigenaren en winkeliers uit dit gebied en de stichting Tolerance Unlimited hebben nu het initiatief genomen voor de borden met daarop een kameleon. De kameleon staat ook in het logo van de stichting en is het symbool voor `veelkleurigheid' en `aanpassen en toch jezelf blijven'.

Natuurlijk wordt geweld buiten de zone ook niet getolereerd en de stichting heeft ook niet de illusie dat mensen die elkaar de hersens in willen slaan dat in de geweldloze zone zullen laten, maar het gaat om ,,de signaalfunctie''. ,,Een heleboel signalen samen kunnen ervoor zorgen dat mensen anders naar de maatschappij gaan kijken.'' Met dat doel leidt de stichting nu ook studenten op voor de zogenoemde Tolerance Teams die vanaf oktober de cafés ingaan om gesprekken met jongeren te voeren.

Tolerance Unlimited is drie jaar geleden opgericht door onder anderen oud-minister Gardeniers en rabbijn Soetendorp met als doel ,,het kweken van passie voor tolerantie, mede door het vergroten van kennis over dit begrip''. Beschermheer van de stichting is aartsbisschop emeritus Desmond Tutu en TMF-presentatrice Sylvana is de ambassadrice.