Financiën maakt even wereldnieuws

Het Nederlandse ministerie van Financiën maakte gisteren even wereldnieuws. Pas eind deze maand verschijnt de World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), maar groeiramingen over de wereldeconomie waren gisteren al te vinden op de web site van Financiën (www.minfin.nl). Die informatie vond razendsnel haar weg naar Nederlandse kranten en de grote persbureaus. Zo konden ook het Britse Reuters en het Amerikaanse AP melden dat Azië sneller herstelt dan verwacht, de crisis in Rusland en Brazilië meevalt en de wereldeconomie dit jaar 2,8 procent groeit in plaats van de eerder verwachte 2,3 procent. Reuters gaf ook het Internetadres van Financiën.

Heeft het Nederlandse ministerie een embargo geschonden door om, wat AP noemt ,,onbekende redenen'', de ramingen op het net te zetten? Nee, zegt Financiën, het gaat niet om de Outlook zelf, want die is nog niet klaar, maar om voorlopige IMF-cijfers die nog kunnen veranderen. Eind september is de jaarlijkse IMF-vergadering en de Tweede Kamer krijgt van minister Zalm (Financiën) dan een uitgebreide agenda toegestuurd. ,,Nederland en Scandinavische landen zetten daar ook wat kerncijfers bij, andere landen zijn daarin minder transparant'', zegt een woordvoerder van Financiën.

Ook vorig jaar stonden in de geannoteerde agenda al enkele kerncijfers. ,,Maar dit jaar stond er een tabel bij, die nogal de aandacht heeft getrokken'', zegt de woordvoerder. Dat Nederland nu tamelijk vroeg is komt door de drukke Kameragenda: ,,De begroting komt snel en ook het belastingplan en dus moet de Kamer de tijd krijgen een gaatje te zoeken.''

GOUDpagina 17