De Surinaamsche Bank staakt kredietverlening

De Surinaamsche Bank (DSB), de grootste commerciële bank van Suriname, heeft haar kredietverlening stopgezet. Dit heeft het dagblad De Ware Tijd gisteren gemeld. Volgens financiële kringen is de stopzetting van de kredietverlening ingegeven door een ernstig tekort aan middelen. Om toch nog middelen binnen te krijgen heeft DSB, en ook ABN Amro, de rente op deposito's verhoogd.

ABN Amro verhoogde de rente voor jaardeposito's van 18 tot 25 procent. Door de negatieve reële rente - als gevolg van de sterk opgelopen inflatie - is de animo in Suriname om sparen sterk afgenomen. ABN Amro wil nog niet dezelfde drastische stap nemen als DSB, maar hoopt dat de verhoging van de depositorente soelaas biedt. Volgens ABN Amro zijn de banken ook in moeilijkheden gekomen door beperkende maatregelen van de Centrale Bank. Het gaat om bepalingen inzake aan te houden kasreserves, die zijn bedoeld om de groei van de geldhoeveelheid te beperken. De Surinaamse economie raakte in mei in de een diepe crisis, toen de koers van de Surinaamse gulden volledig instortte. Hierdoor liep de prijs van importproducten en daarmee ook de inflatie sterk op. Het IMF heeft de regering in Paramaribo zwaar gekritiseerd wegens haar slechte financiële beleid, dat de belangrijkste oorzaak is van de crisis.