Brussel accepteert vaste prijs boeken

De Europese Commissie legt zich neer bij de vaste boekenprijs in Nederland. Dat heeft zij de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak (KVB), de belangenvereniging van Nederlandse boekhandelaren en uitgevers, vandaag laten weten.

De Europese Commissie begon april vorig jaar een onderzoek naar de vaste boekenprijs in Nederland omdat zij twijfelde of die wel rechtsgeldig was. Het maken van prijsafspraken is volgens Europese wetgeving in principe verboden. Na haar onderzoek is de Europese Commissie is tot de conclusie gekomen dat de vaste boekenprijs alleen nog geldt voor de verkoop van Nederlandse boeken, binnen Nederland, aldus de KVB. Het is daarom een nationale aangelegenheid, die niet valt onder de werkingssfeer van Europese wetgeving. De Nederlandse regering heeft in 1997 bepaald dat de vaste boekenprijs, waarover de afgelopen jaren diverse rechtzaken werden gevoerd, in ieder geval tot het jaar 2005 mag blijven bestaan. Tot dat jaar heeft de KVB een ontheffing gekregen voor het nationale verbod op prijsafspraken.

Zowel voor- als tegenstanders van de vaste boekenprijs verwelkomen de uitspraak van de Europese commissie als een belangrijke stap in hun voordeel. ,,Het geeft ons een geweldig gevoel van voldoening dat wij deze procedure op een zo positieve wijze kunnen afsluiten'', zegt KVB-voorzitter L. van Krevelen in een reactie. Ook H. Bousie, advocaat van de Free Record Shop, zegt blij te zijn met de uitspraak van de Europese Commissie. De Free Record Shop was de tegenstander van de KVB in een aantal rechtzaken. Boesie: ,,De KVB had de Europese commissie gevraagd om een ontheffing op het verbod op kartelafspraken. Die heeft men niet gekregen. De commissie zegt nu dat het een nationale aangelegenheid is. Ik denk dat dit het einde van de vaste boekenprijs in Nederland betekent. Omdat de vaste boekenprijs nu is aangemerkt als een nationale zaak kan de KVB niets meer ondernemen wanneer iemand bijvoorbeeld Nederlandse boeken uit België wil importeren en goedkoop verkopen. De KVB heeft alleen nog de ontheffing van de Nederlandse regering tot 2005. Ik denk genoeg argumenten te kunnen vinden, waarmee die ontheffing ongeldig kan worden verklaard.''