België ontevreden over test

De oefenwedstrijd België - Marokko gisteravond in Luik (uitslag 4-0) is zonder wanordelijkheden verlopen. Desondanks is de Belgische Rijkswacht niet tevreden met de uitkomsten van deze test voor Euro 2000. Met name op organisatorisch vlak zaten er hiaten, concludeert de Rijkswacht.

Ook de beveiliging bleek niet waterdicht. De politie zag het oefenduel in Luik als een test voor Euro 2000. Van tevoren werd het treffen als risicowedstrijd aangemerkt. De gemeentepolitie van Luik en de Rijkswacht waren massaal aanwezig.

Net als afgelopen zaterdag tijdens de wedstrijd Nederland – België in Rotterdam was buiten het stadion in Luik een derde veiligheidsring ingesteld. Alleen personen met een kaartje voor de wedstrijd mochten hier passeren.

De Rijkswacht toonde zich na afloop van de wedstrijd niet tevreden over de organisatie door de Belgische voetbalbond. Zo werd de politie bij de doorlaatplaatsen in de buitenste veiligheidsring geconfronteerd met vele tientallen genodigden en personeelsleden van het stadion die niet over een kaartje beschikten. Ze moesten hun plaatsbewijs in het stadion ophalen, maar daar was met het instellen van de veiligheidsring geen rekening mee gehouden. Ook de verwijzingen naar de parkeerplaatsen waren niet altijd juist.

Verder werd duidelijk dat het Luikse stadion nog niet gereed is voor Euro 2000. In en rond het stadion liggen nog steeds grote hoeveelheden bouwmateriaal als hout en stenen. Bovendien bleek de beveiliging van het stadion enkele uren voor de wedstrijd nog zo lek als een mandje. (ANP)