Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Rampen

Aardbeving in Athene eist 49 mensenlevens

Een aardbeving in de Griekse hoofdstad Athene heeft gisteren aan ten minste 49 mensen het leven gekost. Tussen de drie- en zeshonderd mensen raakten gewond. Vanochtend werden nog 61 mensen vermist, aldus de Griekse brandweer.

Het epicentrum van de beving, die een kracht had van 5,9 op de schaal van Richter, lag twintig kilometer ten noorden van het centrum van Athene. Vooral de wijk Metamorphosis in het noorden van Athene werd zwaar getroffen. Reddingswerkers, van wie sommigen net terug waren uit Turkije, bleven de hele nacht en ochtend zoeken naar overlevenden onder het puin van ingestorte huizen en gebouwen. Tot nu toe zijn 117 mensen onder het puin vandaan gehaald. De beving had plaats tijdens de siësta. De autoriteiten reageerden snel door in de getroffen wijken gas en elektriciteit af te sluiten. Op de wegen rondom Athene ontstonden opstoppingen omdat duizenden uit angst voor meer natuurgeweld naar het platteland probeerden te vluchten. De hulpverlening ondervond hier veel last van. Het telefoonnet raakte in de uren na de beving overbelast. Veel inwoners van de stad durfden uit vrees voor naschokken niet in hun huizen te slapen en brachten de nacht op straat, in parken en in auto's door.

Seismologen zeiden vanochtend dat Athene sinds gistermiddag ruim zevenhonderd keer door naschokken is getroffen. De schade aan historische gebouwen in het centrum is beperkt gebleven. De laatste aardbeving in Griekenland van deze omvang was in 1995 met een kracht 6,1 op de schaal van Richter, in het noorden van de Peloponnesos. Daarbij vielen 22 doden. Wetenschappers concludeerden vorig jaar dat de aardbevingsrisico's in dit gebied veel groter zijn dan tot dan toe werd aangenomen. Griekenland ligt in het gebied waar de Afrikaanse en de Euraziatische aardschollen langs elkaar schuren.

Volgens geologen houdt de aardbeving in Athene geen verband met die in Turkije, vorige maand, die tot nu toe aan 15.000 mensen het leven heeft gekost. ,,De Turkse natie is met de Griekse'', liet de Turkse president Demirel in een bijzonder hartelijke boodschap aan zijn Griekse ambtsgenoot weten. (Reuters, AFP, AP)

aardbeving: pagina 4