Wegener Arcade koopt vijf dagbladen van VNU

De vijf regionale VNU-kranten zullen voor een bedrag van 1,8 miljard gulden worden verkocht aan uitgeversconcern Wegener Arcade. De Telegraaf neemt vervolgens Dagblad De Limburger over van Wegener. Dit is vanmorgen naar buiten gebracht door de uitgeversconcerns.

De dagbladen BN/De Stem, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en De Gelderlander zullen onderdeel gaan uitmaken van Wegener. Daarmee krijgt Wegener met twintig dagbladtitels 28,6 procent van de Nederlandse dagbladenmarkt in handen. Het marktaandeel van De Telegraaf steeg naar 30 procent.

Wegener Arcade zal de overname voor ongeveer 600 miljoen gulden gaan bekostigen via de uitgifte van nieuwe aandelen en obligaties. Verder overweegt Wegener Arcade haar muziekactiviteiten te verkopen. Het overige geld zal het concern waarschijnlijk moeten lenen.

Zowel Wegener als De Telegraaf heeft de garantie gegeven dat er bij de kranten geen gedwongen ontslagen zullen vallen. Wel zullen er waarschijnlijk banen verdwijnen, doordat de samenwerkingsverbanden van de VNU-bladen worden ontmanteld. De werknemers van de VNU-bladen krijgen de garantie dat niet zal worden getornd aan inkomens en toeslagen, die beter zijn dan bij Wegener gebruikelijk. Verder hebben de uitgevers gezegd dat er geen dagbladtitels zullen verdwijnen, ook al beschikt De Telegraaf nu over twee regionale dagbladen naast elkaar in Limburg en Wegener over een vergelijkbare situatie in Gelderland.

REGIO-REUS: pagina 3