Valckx moet op advies van clubarts carrière beëindigen

Verdediger Stan Valckx van PSV moet met onmiddellijke ingang een punt zetten achter zijn loopbaan in het betaalde voetbal. De 35-jarige speler heeft van clubarts Cees Rein van den Hoogenband te horen gekregen dat de slijtage van het kraakbeen in zijn linkerknie zo groot is dat verder voetballen onverantwoord is.

Valckx zelf houdt nog een slag om de arm. ,,Stan heeft de hoop nog een keer op het veld te staan nog niet opgegeven'', aldus Pedro Salazar, persvoorlichter van PSV. ,,Het zou niet de eerste keer zijn dat hij terugkomt uit een uitzichtloze situatie. We hopen er het beste van, want PSV gunt hem een afscheid op het veld.''

Het spelerscontract van Valckx, bezig aan zijn negende seizoen bij PSV, loopt door tot volgend jaar zomer. De oud-international leek aan het begin van dit jaar al afgeschreven door de Eindhovense club. Zijn contract liep af en PSV twijfelde of de verdediger voldoende zou herstellen van een knieoperatie waarbij een nieuwe kruisband werd aangebracht. Valckx kreeg op 1 juli alsnog een eenjarig contract aangeboden toen hij volledig bleek te zijn hersteld. ,,Ook als ik maar tien procent fit ben, moet PSV mij houden'', liet Valckx eerder weten. In de voorbereiding op dit seizoen raakte hij echter opnieuw geblesseerd.

Trainer Erik Gerets heeft besloten op advies van de clubarts geen beroep meer te doen op Valckx. Hij noemt de risico's voor blijvende schade te groot. Wel wil de Belgische oefenmeester Valckx bij de ploeg houden. Hij ziet voor hem een rol weggelegd als elftalleider. Valckx traint vooralsnog twee keer per week mee met de selectie van PSV.

Valckx maakte in het seizoen 1983-'84 zijn debuut in het betaald voetbal bij VVV. Vier jaar later stapte hij over naar PSV. In 1992 vertrok hij naar het Portugese Sporting Lissabon om in 1994 terug te keren bij zijn oude liefde PSV.