TONY OVERWATER

Stilte maakt ook geluid, weten ze bij platenlabel Turtle Records. Vandaar ook dat de opnametechnici van Turtle nooit opnemen in studio's, waar muzikanten van elkaar gescheiden staan door glazen wanden en de akoestiek wordt weggemoffeld. Zo is Up Close van bassist Tony Overwater opgenomen in de Doopsgezinde Kerk in Amsterdam, waardoor de opname `ademt' en Overwaters bas dichterbij klinkt dan ooit.

Dat audiofiele perfectionisme zou verspilde moeite zijn als de muziek middelmatig was, maar Overwater speelt met overgave en subtiliteit. En hij weet een standard als `When I fall in love' om te bouwen tot solostuk met een spanningsboog die vele malen langer is dan die van het origineel. Voor acht van de tien nummers op Up Close nodigde Overwater de bevriende blazers Maarten Ornstein (SFEQ) en Yuri Honing (Yuri Honing Trio) uit voor een duet. Het betreft hier twee zeer verschillende muzikanten en dat wordt het beste geïllustreerd door de twee versies van `Somewhere over the rainbow', die Overwater met beiden afzonderlijk opnam. De `zoeker' Honing experimenteert met geluid, toon en tempi; Ornsteins stijl is veel lyrischer en in zijn `gesprekken' met Overwater ontstaat een bijna vanzelfsprekend harmonisch evenwicht.

Overwater is ook nog te horen op de eerste cd van The Treya Quartet. Op Plays Gabriel Fauré stelt het kwartet zich de taak de muziek van deze negentiende eeuwse componist te vertalen naar jazz-idioom. Dat lijkt op het eerste gezicht wat vreemd, maar als je bedenkt dat Fauré de leraar was van Ravel, die op zijn beurt weer een enorme invloed uitoefende op jazzpianisten als Bill Evans, dan is de `jazz-connection' gemakkelijk verklaard. Fauré's composities laten zich overigens bijzonder goed `verjazzen'; veel van het materiaal op de cd klinkt alsof het vers is geschreven voor The Treya Quartet. Plays Gabriel Fauré is een met gevoel gespeelde collectie ballads waar de Franse wortels duidelijk in doorklinken maar die onherroepelijk jazz is.

Tony Overwater: Up Close (Turtle Records, 198119) Distr. Edison Prod Comp. The Treya Quartet: Plays Gabriel Fauré (Appasionato AG, CDX-49802)

    • Edo Dijksterhuis