Schiphol wil bod doen op `Rome'

De luchthaven Schiphol zit in een van de internationale consortia die belangstelling hebben voor overname van het Italiaanse staatsbedrijf dat de twee vliegvelden van Rome bezit en ook belangen heeft in andere luchthavens. Gisteravond moesten de consortia die een bod willen doen op de Aeroporti di Roma (ADR) hun belangstelling officieel kenbaar maken. Vorig jaar is een deel van de ADR geprivatiseerd. Nu brengt de staatsholding IRI de 54,2 procent die nog niet is verkocht via een soort veiling in de verkoop. Volgens de huidige beurswaarde is die 54,2 procent ruim twee miljard gulden waard.

De belangstelling is groot, en niet uitgesloten wordt dat potentiële kopers die nu nog afzonderlijk optreden hun krachten bundelen. Schiphol heeft een consortium gevormd met de luchthaven Frankfurt, ABN-Amro en de Milanese Banco Popolare. De twee luchthavens hebben hierin allebei een belang van één procent. Het Italiaanse kabinet heeft bepaald dat staatsbedrijven de eerstkomende vijf jaar niet meer dan twee procent van ADR in handen mogen krijgen. De vier partners in dit consortium hebben afgesproken dat de onderlinge krachtenverhoudingen in de toekomst kunnen veranderen. Niet uitgesloten wordt dat die twee-procentsnorm, die is bedoeld om te voorkomen dat te privatiseren bedrijven toch in staatshanden blijven, wordt aangevochten in Brussel.

Die twee-procentsgrens voor staatsbedrijven is ook een hindernis voor de interesse die de exploitatiemaatschappij van de twee Milanese vliegvelden, Sea, heeft. Dat bedrijf, dat toonaangevende Italiaanse ondernemers achter zich heeft, heeft grote belangstelling voor de ADR. Dat exploiteert het grote vliegveld Fiumicino en het kleinere charter- en militaire vliegveld Ciampino. De ADR heeft ook belangen in de Italiaanse vliegvelden van Genua, Catania en Lamezia Terme, en in Zuid-Afrika.

Het kabinet heeft gezegd dat het hoopt nog dit jaar een akkoord te bereiken met een koper. In financiële kringen wordt de huidige beurskoers als een obstakel gezien, omdat de werkelijke waarde lager zou zijn. Waarschijnlijk wordt een aantal gegadigden volgende maand uitgenodigd een formeel bod uit te brengen.