Russische KFOR schiet drie Serviërs dood in Kosovo

Russische troepen van de NAVO-vredesmacht KFOR hebben gistermiddag drie Serviërs doodgeschoten. Het trio zou het vuur hebben geopend op de Russen bij het dorp Korminjane in Zuidoost-Kosovo.

Volgens KFOR-woordvoerders vielen de Serviërs, drie mannen van 25, 29 en 30 jaar, een auto met vijf ongewapende Albanezen aan. Toen de Russen poolshoogte kwamen nemen, vonden ze een dode en twee gewonde Albanezen, die door de Serviërs werden afgeranseld. De Serviërs openden het vuur op de Russen toen die eisten dat ze daarmee ophielden. Een kogel bleef steken in het kogelvrije vest van een van de soldaten.

Het bewijs ter plekke steunt het Russische relaas niet geheel. Journalisten zagen twee auto's, beide met bloedsporen aan de binnenkant. Secretaris-generaal Solana van de NAVO, die op bezoek is in Kosovo, prees gisteren evenwel de Russen. ,,Ze doen hun werk even professioneel als andere KFOR-troepen, onder moeilijke en gevaarlijke omstandigheden'', aldus Solana.

Volgens het UÇK-commando in Gniljane, een stad in het zuidoosten van Kosovo, niet ver van de grens met Servië, worden Servische dorpen ten noordoosten van de stad vanuit Servië bewapend. Het zouden `bolwerkjes' zijn van waaruit Servische paramilitairen aanslagen plannen op Albanezen. De Russen in deze Amerikaanse sector hebben het moeilijk. Als ze in konvooi door Albanese dorpen en steden rijden, worden ze uitgefloten en met stenen bekogeld. Servische aanvallen compliceren de situatie verder. De relatie met andere KFOR-militairen is moeizaam, omdat er bijna geen Rus in Kosovo Engels spreekt.

Persbureau AP meldt dat de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Aleksandar Avdejev gisteren in Belgrado heeft gewaarschuwd dat Rusland ,,geen improvisatie'' duldt in Kosovo en met niets minder genoegen neemt dan volledige ontwapening van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK op 19 september. Aanleiding is een recent plan van de NAVO om het UÇK toe te staan het `Kosovokorps' op te richten. Deze gewapende Albanese eenheid van 3.000 man zou moeten bestaan uit een erewacht, een veiligheidsmacht, een helikoptereenheid en een snelle reactiemacht. KFOR-commandant Michael Jackson en de militaire leider van het UÇK, Agim Ceku, zijn dat onlangs overeengekomen. Rusland kan het plan in de VN-Veiligheidsraad blokkeren.