Pijnlijk rapport ABN Amro vrij

ABN Amro heeft een gevoelige klap gekregen in de grote fraudezaak waarbij het filiaal in de Amsterdamse Sarphatistraat is betrokken. Tegen de wil van de bank wordt vrijdag een pijnlijk rapport over de gang van zaken binnen ABN Amro aan het strafdossier van de vier verdachte ex-medewerkers toegevoegd.

De bank brengt het door KPMG opgestelde rapport nu zelf naar buiten, in de veronderstelling dat anders de advocaten van de vier verdachten ermee naar buiten zouden komen. De fraude op de `diamantafdeling' in de Sarphatistraat speelde rond 1995 en heeft de bank 178 miljoen gulden gekost.

In het uit 1997 daterende rapport wordt onder meer geconcludeerd dat de raad van bestuur van de bank te weinig aandacht heeft gehad voor frauduleuze handelingen binnen de bank. De top was primair bezig met commerciële (markttechnische) risico's, terwijl operationele risico's, zoals fraude, ,,een lage prioriteit lijken te hebben''.

In een reactie zegt bestuurder Tom de Swaan, verantwoordelijk voor risicobeheer bij ABN Amro, dat de fraude in Amsterdam die instelling in de top goed heeft veranderd. ,,Fraude is een intern risico en het vergt een specifieke bewustwording om daar naar te kijken. De Sarphatistraat heeft die bewustwording in elk geval een enorme impuls gegeven.''

Behalve over de raad van bestuur is het rapport ook bijzonder kritisch over het lokale management van de bankvestiging. De kantoordirecteur functioneerde niet goed, en de betrokken afdelingschef was vaak afwezig, onder meer omdat hij voor de ondernemingsraad twee dagen in de week is vrijgesteld. Ook de Amsterdamse afdeling van de bank en de Interne Controle zijn te passief geweest, evenals de toenmalige directeur-generaal kantorennet, G. Kalff. Een oordeel over deze inmiddels gepensioneerde broer van bestuursvoorzitter Jan Kalff wordt volgens KPMG `bemoeilijkt' omdat hij in 1995 werd vrijgemaakt voor een groot project.

Het is onduidelijk wanneer de strafzaak tegen de vier ontslagen medewerkers wordt afgerond. Zij worden er onder meer van verdacht frauduleuze overboekingen te hebben verricht van tegoeden die op (anonieme) nummerrekeningen stonden. Ook werden gefingeerde facturen (voor diamanten) vervaardigd.

GESPREK DE SWAAN: 15

    • Erik van der Walle