`Militairen leiden geweld Oost-Timor'

Functionarissen van de Verenigde Naties en het Rode Kruis beschuldigen Indonesië ervan samen te werken met pro-Indonesische milities bij de gedwongen deportatie van duizenden mensen uit Oost-Timor.

Woordvoerder David Wimhurst van de VN-missie in Oost-Timor, die gisteren werd geëvacueerd vanuit het door milities belaagde gebouw van de VN in Dili, zei dat een campagne gaande is om waarnemers te verjagen. De milities ,,willen zich ontdoen van ooggetuigen en ze zouden ook graag zien dat de VN geheel vertrekken zodat ze hun terreur op een nog wredere manier kunnen voortzetten.''

Het hoofd van de VN-missie, Ian Martin, weerspreekt vanuit Dili dat Indonesische soldaten zich ontfermen over de naar schatting 200.000 tot 300.000 vluchtelingen en hen helpt bij het zoeken van een veilig heenkomen. Volgens hem betreft het geen vluchtelingen, maar mensen die worden gedwongen te vertrekken. Volgens een woordvoerder van de marine zijn acht schepen ingezet om ,,de vluchtelingen te evacueren''.

Ook het hoofd van het Rode Kruis in Dili, Jean-Luc Metzker, zegt dat sprake is van stelselmatige deportatie. Volgens Metzker, eveneens naar Darwin geëvacueerd nadat gisteren ook zijn gebouw werd aangevallen, zijn 60.000 burgers samengebracht bij politiebureau's en zullen ze naar West-Timor worden gebracht. Bij de aanval van gisteren, zegt Metzker, werden de milities beschermd door de politie, terwijl soldaten het transport verzorgden.

Volgens de uitgeweken bisschop Belo, wiens huis gisteren in brand werd gestoken, verlopen de aanvallen volgens een plan dat is opgesteld door ,,de Indonesische militairen''. De opzet is, aldus Belo, om een herhaling uit te lokken van de gebeurtenissen van 1975, toen Indonesische troepen Oost-Timor binnen vielen, zogenaamd om de burgeroorlog daar in te tomen.

De Australische krant Sydney Morning Herald heeft vandaag geheime VN-documenten gepubliceerd waaruit blijkt dat Indonesische militairen een leidende rol spelen bij het geweld van de milities. Volgens het Franse persbureau AFP is het Indonesische leger thans bezig met het uitvoeren van een geheim plan, `Plan B'. De bedoeling is om Oost-Timor te verdelen en het Oost-Timorese verzet te liquideren. Volgens dat plan moet ook de kaholieke kerk de pas worden afgesneden. (Reuters, AFP, AP)