`Megafusie van media in VS ophanden'

De Amerikaanse mediabedrijven CBS en Viacom hebben plannen voor een fusie. Daarmee zou een van de grootste mediabedrijven ter wereld ontstaan met belangen van het televisienetwerk van CBS tot muziekzender MTV en filmstudio Paramount.

De Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal meldt vandaag dat CBS en Viacom het nieuws over de fusie vandaag in New York bekend zouden maken. Al langer waren er geruchten over een fusie. De bedrijven hebben tot op heden elk commentaar geweigerd. CBS en Viacom hebben een gezamenlijke marktwaarde van 68 miljard dollar (142 miljard gulden).

Het mediabedrijf Viacom is in de afgelopen jaren aanzienlijk afgeslankt. Vorige maand verkocht het een belang in Blockbuster, een keten van videoverhuurzaken. Het resterende belang in Blockbuster zal het komende halfjaar worden verkocht.

Volgens The Wall Street Journal heeft een flexibelere opstelling van de Amerikaanse toezichthouder FCC in de afgelopen maand geresulteerd in tal van discussies tussen mediabedrijven over nieuwe allianties. De FCC wil voortaan minder strenge regels stellen aan de eigendomsstructuur van televisiebedrijven.

De Amerikaanse overheid verbood bedrijven die in bezit waren van een netwerk voor het uitzenden van tv-signalen decennia geleden hun eigen programma's te verspreiden. Een geleidelijke deregulering heeft de afgelopen jaren al grote fusies en overnames opgeleverd zoals de aankoop in 1996 door Walt Disney van ABC en de overname door Newscorp van Fox.

De omzet van CBS is in de eerste zes maanden van dit jaar met een procent gegroeid naar 3,45 miljard dollar (ruim 7 miljard gulden). Het bedrijfsresultaat kwam uit op ruim honderd miljoen dollar. Viacom is behalve van MTV en Paramount ook eigenaar van enkele andere op muziek gespecialseerde zenders en het kindertelevisiekanaal Nickelodeon.