Kantoor Shell UK verkocht aan Amerikaanse belegger

De Britse dochter van oliemultinational Shell verlaat haar hoofdkantoor in het hart van Londen. De gebouwen worden verkocht aan het Amerikaanse vastgoedbedrijf Witkoff Group. De verkoop maakt deel uit van een grote kostenoperatie binnen Shell.

Het plan om de gebouwen Shell-Mex House en Cecil Chambers, gelegen aan de rivier de Theems, af te stoten, is al ruim een jaar geleden door Shell bekendgemaakt. Gistermiddag werd duidelijk dat Witkoff Group de panden overneemt voor, naar verluidt, circa 180 miljoen pond (600 miljoen gulden). Shell UK heeft de panden sinds de bouw in 1931 in gebruik gehad. Het olieconcern verlaat Shell-Mex House en Cecil Chambers aan het einde van dit jaar. Het grootste deel van de 2000 werknemers wordt elders binnen de organisatie herplaatst. Het centrale hoofdkantoor van Shell (dat deels in Nederland en deels in Engeland staat) blijft in Londen gevestigd.

Met de verkoop van de Londense panden van Shell UK is de Brits-Nederlandse oliemultinational weer een stap verder in de vorig jaar gekozen strategie om een einde te maken aan de nationale hoofdkantoren in Europa. Het betreft kantoren in Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Zo wordt het hoofdkantoor van Shell Nederland aan het Hofplein in Rotterdam gesloten. De 450 werknemers gaan deels naar het verkoopkantoor van Shell Nederland in Capelle aan de IJssel en deels naar het hoofdkantoor van de multinational in Den Haag.

Met het besluit om de nationale hoofdkantoren te sluiten wil Shell twee vliegen in één klap slaan. Enerzijds is de operatie bedoeld om te bezuinigen op de kosten, anderzijds hoopt de top van het concern door het schrappen van een laag in de organisatie tot snellere besluitvorming te kunnen komen.