Jeltsin: leger onachtzaam in Dagestan

Zichtbaar geïrriteerd door de oplaaiende oorlog in Ruslands zuidelijke deelrepubliek Dagestan heeft president Jeltsin het Russische leger vanmorgen ,,onachtzaamheid'' verweten.

,,Waarom zijn er (in Dagestan) meer terroristische acties dan elders?'' zo vroeg het Russische staatshoofd zich af. Hij doelde op de bomaanslag op een legerflat in het stadje Boeinaksk, zaterdagavond tijdens een tv-uitzending de voetbalinterland Frankrijk-Oekraine. Het dodental van die aanslag is inmiddels opgelopen tot 64.

Ook hekelde Jeltsin in het bijzijn van zijn premier, Vladimir Poetin, de massale terugkeer van moslimrebellen, die twee weken geleden met luchtaanvallen waren verjaagd, uit Tsjetsjenië. Ruwweg tweeduizend opstandelingen, die van Dagestan een moslimstaat willen maken, houden sinds zondag zes dorpen bezet in het district Novolaksk. Jeltsin: ,,Hoe komt het dat we een heel district zijn kwijtgeraakt? Dat kan slechts worden verklaard uit de onachtzaamheid van onze militairen.''

Premier Poetin, tot vorige maand chef van de geheime dienst, staat onder grote druk om snel af te rekenen met de opstandelingen. Enkele uren voor de bomexplosie in Boeinaksk en de nieuwe gewapende inval verklaarde hij dat de toestand in Dagestan onder controle was. De militaire operatie om een verzetshaard van militante moslims in Centraal-Dagestan te neutraliseren liep volgens hem ,,volgens plan''. Niettemin houden deze wahabieten, leden van een onverdraagzame moslimsekte, al negen dagen stand tegen de aanhoudende luchtaanvallen die ook de afgelopen nacht doorgingen. Het leger staat al dagen ,,op het punt het bolwerk te bestormen'', maar is bang voor al te grote verliezen aan eigen zijde.

De Russische troepen blijken in het geheel niet opgewassen tegen de strijd op twee fronten, en zijn tegelijkertijd kwetsbaar voor aanslagen van infiltranten. Persbureau Interfax meldt dat een groep van vierhonderd rebellen uit Tsjetsjenië oprukt richting de belegerde wahabieten in Centraal-Dagestan. De rest van de infiltranten graaft zich in rond de zes dorpen van het district Novolaksk.

Een speciale zitting van de Russische Veiligheidsraad, gepland voor het middaguur, is verdaagd tot de namiddag. Premier Poetin heeft ,,adequate maatregelen'' aangekondigd, zonder in detail te treden. Doemavoorzitter Gennady Seleznjov, een communist, is bang dat Jeltsin de oorlog aangrijpt om de verkiezingen voor een nieuw parlement, in december, te schrappen. De krant Izvestija valt vanmorgen scherp uit naar de Russische legertop, die niet beslissend genoeg zou optreden. Dagblad Vremja trekt zelfs de parallel met de Tweede Wereldoorlog, toen Stalin's Sovjet-Unie zich liet verrassen door de nazi-inval `Barbarossa'.

    • Frank Westerman