Heilige oorlog Dagestan uitgevochten op Internet

De `strijders van Allah' uit de noordelijke Kaukasus voeren hun heilige oorlog tegen de Russen niet alleen op de grond in Dagestan, maar ook in cyberspace. De anti-Russische website www.kavkaz.org is voor de rebellen van de 34-jarige krijgsheer Sjamil Basajev, een veteraan van de Tsjetsjeense oorlog die in een vorig leven in computers handelde, een van de weinige communicatiewapens die zij in de strijd kunnen werpen.

Behalve koranteksten en ietwat voorbarige communiquees van de regering van Vrij Dagestan presenteren de rebellen haatdragende cartoons in het cyrillisch. Russen nemen daarin steevast de gedaante aan van onreine zwijnen. De varkens zuipen zich lam, bombarderen per ongeluk hun eigen infanterie en worden aan de dolk van de jihad geregen. Er is ook een prent waarop het varken Jeltsin en de NAVO om het hardst aan het olierijke berggebied trekken.

Vorige week meldde de Russische krant Izevstija triomfantelijk dat Moskouse hackers erin waren geslaagd de site te kraken. En inderdaad, op de pagina's van de bebaarde moslims stonden nu kozakken te paard, de grenssoldaten van de tsaar die in de vorige eeuw mede de Kaukasus hebben onderworpen.

Hun schijnoverwinning heeft, net als in het echt, amper een week geduurd, want sinds zondag zijn de opstandelingen terug, zowel met een fysieke invasie in de grensstreek met Tsjetsjenië als in cyberspace. Hun webmaster is Movladi Udugov, minister van Informatie van de Islamitische Staat Dagestan. Hij opereert vanuit de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny, al zouden zijn Internetpagina's worden aangeboden via Californië.

Wie op het trefwoord Dagestan het web afzoekt, stuit overigens op bizarre informatie. Zo zijn er Alpinistenclubs die onverstoorbaar klimexpedities in het oorlogsgebied aanbieden. ,,Verken de rustige zijde van de Kaukasus'', kopt een Engelstalig artikel over Dagestan als vakantiebestemming. Een jachtvereniging in Moskou organiseert reizen naar de Dagestaanse bergen om te jagen op wilde berggeiten. Nu wil het geval dat twee Poolse wetenschappers, vrouwen van middelbare leeftijd, ruim vier weken geleden zijn ontvoerd terwijl zij veldonderzoek deden naar de Dagestaanse berggeit.

Wie actuele informatie zoekt over welke gebieden in Dagestan ,,veilig'' zijn, kan het beste terecht bij de rebellen. Los van de lijst veroverde dorpen, staat daarin te lezen dat de provinciestad Chasavjoert, nu nog in handen van het Russische leger, binnenkort wordt uitgeroepen tot voorlopige hoofdstad van de Islamitische Republiek Dagestan.

sitewww.kavkaz.org

    • Frank Westerman