Gelderland

In Nijmegen gaan ze liever naar Amsterdam dan naar Apeldoorn. Onze krant past ,,qua cultuur waarschijnlijk beter'' bij De Telegraaf dan bij Wegener, zegt hoofdredacteur H. Kuyt van De Gelderlander.

Kuyt pakte afgelopen zaterdag in zijn eigen krant nog uit met een groot verhaal-plus-commentaar over de verkoop van de vijf regionale VNU-dagbladen. De Gelderlander omschreef hij als ,,een begeerde partij met veel prestige''. Uit het stuk bleek dat een overname door Wegener Arcade weliswaar voor de hand ligt, maar bepaald niet de eerste keus is. Want dan zou er in de hele provincie nog maar één uitgeefconcern overblijven, wat zou kunnen leiden tot het samenvoegen van titels.

Bovendien, zo zei Kuyt vanochtend, wordt er door Wegener wel heel erg sterk naar de kosten gekeken. ,,Bij Wegener gaat men op een schrale manier om met het maken van kranten. Bij De Telegraaf noemen ze zich krantenboeren uit Amsterdam'', en dat is iets wat Kuyt zeer aanspreekt. Andere regionale kranten die door De Telegraaf zijn overgenomen, zijn volgens hem te spreken zijn over hun nieuwe werkgever. ,,Ze houden hun eigen ruimte. Krijgen nieuwe mogelijkheden. Bij Wegener is het allemaal centralistischer. Je moet maar hopen dat je dan nog je eigen krant kunt blijven maken.''

Kuyt verwacht wel dat de VNU-titels de cultuur bij Wegener zullen veranderen. ,,We brengen toch 600.000 kranten in.'' Of, zoals hij het in het commentaar van zaterdag verwoordde: ,,Een zelfbewuste krant als De Gelderlander zal aan de gedachte te zijn overgenomen, geen lijdzame gevoelens ontlenen. De Gelderlander zal binnentreden en zijn status opeisen.''