Britse banken openen jacht op verzekeraars

Verzekeraars in Groot-Brittannië zijn een aantrekkelijke prooi voor de Britse banken, zoals de waarschijnlijke overname van Legal & General door de bank NatWest bewijst. Ook buitenlandse gegadigden staan klaar.

Britse banken hebben de jacht op verzekeringsmaatschappijen geopend. Op de waarschijnlijke overname van de Britse verzekeringsmaatschappij Legal & General (L&G) door de Britse bank NatWest, waarvan dit weekeind details uitlekten, volgt vermoedelijk een soortgelijke reeks overnames.

Het verwerven van een verzekeringsmaatschappij geeft Britse banken een aandeel in de markt voor pensioenen en levensverzekeringen, juist op het moment dat ze hun traditionele `loket-diensten' zien eroderen, onder meer door het opkomen van telefonisch bankieren en transacties via het Internet.

L&G-topman David Prosser zei gisteren geen ander bod te hebben gekregen dan de 10,8 miljard pond (36,7 miljard gulden) die NatWest, in vermogen de derde Britse bank, wil betalen. Hij maakte daarmee een eind aan speculatie dat andere banken ook naar de vierde verzekeringsmaatschappij dongen.

NatWest-aandeelhouders en marktanalisten zijn er nog niet van overtuigd dat NatWest met 2,10 pond per aandeel L&G niet teveel betaalt. Het is onzeker of de nieuwe groep binnen drie jaar inderdaad jaarlijks 130 miljoen pond kan besparen, zoals Sir David Rowland, de voorzitter van NatWest claimt. De nieuwe groep zou werk bieden aan 77.000 mensen.

Het aandeel L&G opende vanmorgen op een koers van 2,03 pond, na een spectaculaire stijging van tien procent eind vorige week. De koortsachtige handel dwong de twee bedrijven bekend te maken dat ze met elkaar in gesprek waren, terwijl de Londense beurswaakhond een onderzoek is begonnen naar mogelijke handel met voorkennis. Rowland zei gisteren dat vorige week via Zwitserse banken een grote reeks aankooporders voor L&G-aandelen te zien was. ,,Dat lijkt erop dat ze hun activiteiten wilden verhullen'', aldus de NatWest-voorzitter.

Lloyds TSB, de tweede Britse bank, gaf drie maanden geleden het startschot voor de race om de Britse verzekeraars. Voor zeven miljard pond kocht de bank Scottish Widows, een in Edinburgh gevestigde onderlinge verzekeringsmaatschappij, waarmee het nieuwe bedrijf de op een na grootste verstrekker van pensioenen en levensverzekeringen werd, na Prudential. Nu Lloyds en NatWest een partner hebben gevonden, wordt gespeculeerd op nieuwe zogeheten bancassurance-fusies. Barclays Bank en Halifax, vooral sterk in hypotheken, gelden beide als potentiële koper voor zowel verzekeraars Norwich Union als `Pru'. Buitenlandse verzekeraars als het Franse Axa en het Duitse Allianz zouden echter ook belangstelling hebben voor hun Britse tegenhangers.

Banken hebben tot nu toe weinig succes gehad met eigen pensioenproducten en de huidige lage rente is steeds minder een aanmoediging om geld vast te zetten bij een bank. Door de producten van verzekeringsmaatschappijen aan te bieden via hun eigen kanalen hopen de banken hun omzet te kunnen verhogen

De Britse markt voor lange termijn-beleggingen via pensioenen en levensverzekeringen heet met een vergrijzende bevolking veelbelovend te zijn. De pensioenenmarkt zou bovendien extra kunnen groeien door de introductie in 2001 van een nieuw type goedkoop pensioen, het zogeheten stakeholder pension. Dat moet miljoenen Britten met een laag tot gemiddeld inkomen tegen gunstige belastingvoorwaarden een aanvulling bieden op hun huidige oudedagsvoorziening. De belangstelling voor de nieuwe pensioenvorm valt vooralsnog echter tegen en bovendien loopt de provisie voor de banken en verzekeraars naar verwachting sterk terug. Schaalvergroting door fusie is daartegen ook een wapen.

    • Hans Steketee