Biologische-suikerfabriek niet rendabel

De Suiker Unie gaat voorlopig geen aparte fabriek bouwen om biologisch geteelde suikerbieten te verwerken. Berekeningen hebben uitgewezen dat dit economisch niet rendabel is. Dit jaar zullen bij wijze van experiment voor het eerst biologisch geteelde bieten worden geoogst en verwerkt. De eerste oogst van 12.000 ton wordt voorafgaande aan de echte bietencampagne in de dan nog brandschone fabriek in Dinteloord in duizend ton Eko-suiker omgezet. Als onderdeel van de proef heeft Suiker Unie al gekeken naar de mogelijkheden voor een aparte fabriek in Flevoland, die alleen biologische suikerbieten zou verwerken. De Eko-suiker is maar een fractie van de totale productie van Suiker Unie. Normaal zet het bedrijf 4 miljoen ton bieten om in 600.000 ton suiker. Vorig jaar lag dat wegens het slechte weer en de matige oogst een stuk lager. (ANP)