Allemaal James Bond in Libische Raket

Terwijl hij druk bezig was vrede te stichten in Afrika en tegen het Westen vocht over Lockerbie heeft de Libische leider Moammar Gaddafi nog de tijd gevonden om de veiligste auto ter wereld uit te vinden. Gaddafi's Saroukh al-Jamahiriya (Libiës Raket) werd gisteren onthuld, op de 30ste verjaardag van de de staatsgreep die Gaddafi aan de macht bracht en aan het begin van een speciale, door Gaddafi georganiseerde topconferentie van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid. De top is bedoeld als vertoon van Afrikaanse steun voor de Libische leider, die zich het laatste jaar naar eigen zeggen vol walging van de Arabische wereld heeft afgekeerd. Bovendien wil de Libische leider er zichzelf nog eens presenteren als vredesmaker en zo duidelijk maken dat zijn tijd als steunpilaar van internationaal terrorisme voorbij is.

Al-Dukali al-Megharef, directeur van de Libische Arabische Binnenlandse Investeringsonderneming, zei gisteren op een persconferentie in Tripoli dat Gaddafi de afgelopen jaren, terwijl zijn land zuchtte onder (inmiddels opgeschorte) sancties van de Verenigde Naties, ,,heeft nagedacht over manieren om het menselijk leven over de hele wereld te beschermen''. Hij vond vervolgens ,,de veiligste auto ter wereld uit, wat bewijst dat de Libische revolutie is gebouwd op het geluk van de mens''.

Het is niet toevallig dat de Libische leider zich het hoofd heeft gebroken over veiligheid. Het Libische verkeer is berucht; de wegkanten zijn er bezaaid met wrakken. Gaddafi's uitvinding, die vijf personen plaats biedt, is elegant en slank. Voor- en achterkant hebben de vorm van een raket. De auto, uitgevoerd in Libisch revolutionair groen, heeft airbags rondom, een elektronisch beschermingssysteem en een ruime kreukelzone.

Volgens Megharef is de provocerende naam van het voertuig bedoeld om aan te geven dat terwijl anderen raketten bouwen om te doden en te verwoesten, Libië raketten ontwerpt voor humane en vreedzame doeleinden.

De auto moet over een paar jaar op de markt komen; Megharefs onderneming wil volgende maand een fabriek in Tripoli opzetten. Volgens Megharef zal de Raket best te betalen zijn. ,,We maken hem voor iedere man en iedere vrouw, en ze zullen zich allemaal James Bond voelen.'' (AP, AFP, Reuters)