Verzekeringsfraudeur Frankel gearresteerd

De van verzekeringsfraude verdachte Amerikaan Martin Frankel is na een maandenlange jacht eergisteren in Hamburg gearresteerd. Dat heeft de FBI bekendgemaakt.

Frankel droeg een vervalst paspoort bij zich en dat is volgens zijn advocaat Hugh Keefe het enige dat hem ten laste is gelegd. Verwacht wordt dat de Amerikaanse autoriteiten om uitlevering zullen verzoeken. Die procedure kan maanden in beslag nemen.

Frankel wordt in de Verenigde Staten verdacht van fraude met een stuk of tien verzekeringmaatschappijen in vijf staten. Hij kocht noodlijdende maatschappijen op en onttrok er geld aan, waarbij hij de toezichthouders vaak voor de gek hield. Dat hield hij jaren vol. De officiële aanklacht, die dateert van mei, luidt `transactiefraude' en `financiële transacties in bezittingen verkregen uit illegale activiteiten'. Details van de aanklacht zijn verder nauwelijks bekend. Het zou gaan om bedragen van in totaal driehonderd tot negenhonderd miljoen dollar.

,,Voor zover ik het begrijp heeft de aanklacht tegen hem niets te maken met dat verzekeringsgedoe hier'', aldus Frankels advocaat Keefe. ,,Hij zou een Brits paspoort in bezit hebben.'' Volgens Michael Wolf, een FBI-agent die bij de arrestatie was, wordt Frankel vastgehouden voor ondervraging, maar is er in Duitsland nog geen aanklacht tegen hem ingediend. Bij de aanhouding zijn diverse paspoorten, contanten, diamanten, een computer en allerlei documenten in beslag genomen.

Frankel vluchtte begin mei uit zijn woning en liet smeulende resten papieren achter. Buren waarschuwden de brandweer toen ze rook zagen en zo kwam de zaak langzaam aan het rollen. Al gauw was bekend dat Frankel zich in Europa bevond maar hij was altijd sneller dan zijn achtervolgers. De FBI beklaagde zich over de moeilijke samenwerking met plaatselijke korpsen. Daardoor kon Frankel telkens weer een voorsprong nemen. Het spoor liep in juli zelfs helemaal dood. Zeer onlangs kreeg de FBI een tip die nu tot Frankels aanhouding heeft geleid. Volgens de FBI zei Frankel toen de politie zijn hotel binnenviel: ,,Jullie hebben me'', maar advcoaat Keefe zei gisteren dat dit niet waar was. Hij had dat van de dame die Frankel al weken vergezelt, de Amerikaanse Cynthia Allison.

Frankel leidde zijn bedrijf vanuit een villa in Greenwich, een zeer welgesteld dorp in Connecticut op enkele tientallen kilometers van Manhattan. Het kolossale huis was bijna geheel ingedeeld in kantoortjes waar bij elkaar zo'n zeventig computers stonden. Frankels buren klaagden over het voortdurend af- en aanrijden van auto's.

De 44-jarige Frankel, die afkomstig is uit Toledo in Ohio, mag sinds 1992 niet meer optreden als effectenmakelaar. Hij deed dat toch, onder valse namen. In het verleden zou hij zeer succesvol zijn geweest in het bespelen van de aandelenmarkt maar hij heeft ook goede vrienden gedupeerd door tienduizenden dollars spaargeld te verliezen. Hij laat zich in doen en laten vaak leiden door de astrologie.

    • Lucas Ligtenberg