Versoepeling censuur in Jordanië

In Jordanië is een commissie opgericht die het publicatieverbod van 2500 boeken zal herzien. Inmiddels is het verbod van 500 boeken opgeheven en is ook de censuur ten aanzien van media en films versoepeld. Naar verwachting zullen ook de overige boeken deze maand vrij verkrijgbaar zijn in Jordaanse boekwinkels en kiosken. Koning Abdallah II heeft sinds zijn aantreden in februari laten weten te streven naar `culturele openheid'. Het gaat om boeken met een kritische houding ten aanzien van politieke kwesties en religie. Zo zal het boek `Commentaar op het religieuze betoog' van de in Nederland woonachtige Egyptische schrijver Hamid Abu Zeid weer verkrijgbaar zijn. Abu Zeid wordt in eigen land beschuldigd van geloofsverzaking. De censuur blijft bestaan voor boeken die kritisch zijn over de Jordaanse monarchie. (AFP)