Uit het niets naar wereldtop

Motorcrosser Willie van Wessel heeft gisteren tijdens de Grand Prix van Nederland voor 500cc zijn eerste WK-manche gewonnen. Het was een emotionele zege voor de betrekkelijk onbekende coureur uit Doetinchem.

Hoe ben je zo snel tot de wereldtop doorgedrongen?

Van Wessel: ,,Ik heb het altijd gekund, maar het is er nooit eerder uitgekomen. Sinds dit jaar maak ik deel uit van het Belgische Martens-team. Ik heb nu permanent de beschikking over goed materiaal en een monteur. Ik probeer steeds zo technisch mogelijk te rijden en dat heeft al geresulteerd in een aantal goede starts. Volgend jaar hoop ik de top vijf te halen en een Grand Prix te winnen.''

Bijna had je je eerste Grand-Prixzege te pakken. Wat ging er mis in de tweede manche?

,,Mijn start was in de tweede manche veel slechter. Halverwege ben ik ook nog eens gevallen en kon ik weer helemaal opnieuw beginnen. Het probleem was de lange pauze tussen de eerste en de tweede manche. Daardoor ben ik niet goed uitgerust aan de tweede manche begonnen. Ik was versleten.''

Je eerste overwinning was een emotionele gebeurtenis?

,,Mijn vader is enkele maanden geleden overleden en die zou op 5 september jarig zijn geweest. Toen ik een jaar of zes was, kocht mijn vader een motor voor mij. Sinds die tijd trainden we samen. Op het laatst waren mijn vader en ik bijna vierentwintig uur per dag met de motorsport bezig. We hebben alles samen opgebouwd, nu is het aan mij om mijn loopbaan zo goed mogelijk af te ronden. Dat ben ik mijn vader wel verschuldigd.''

In Nederland is nauwelijks een goed belegde boterham te verdienen met motorcross. Is een vertrek naar het buitenland een optie?

,,Ik heb net een financieel erg aantrekkelijke aanbieding van een Italiaans team afgeslagen. Kijk, een motorcrosser wordt geen miljonair. Als ik over vijf jaar stop, moet ik toch de zaak voortzetten die ik van mijn vader heb overgenomen om financieel het hoofd boven water te kunnen houden. Dan richt ik me nu liever op prestaties dan op het geld.''