Spielberg voltooit project Kubrick

De Amerikaanse regisseur Steven Spielberg gaat de film regisseren, waarvoor de in maart overleden cineast Stanley Kubrick de voorbereidingen zo goed als afgerond had. Het is het verhaal van een `robotjongen', dat Kubrick vergeleek met Pinocchio. Kubrick heeft volgens de Britse krant The Sunday Times uitvoerig gesproken met Spielberg over zijn plannen voor de film over kunstmatige intelligentie, met de werktitel AI (Artificial Intelligence).

Kubricks nabestaanden en de filmstudio Warner Brothers willen graag dat Spielberg de regie op zich neemt. De twee regisseurs waren sinds 1980 goed bevriend, iets wat maar weinig mensen wisten, aldus The Sunday Times. De twee gingen zo intensief met elkaar om dat Spielberg altijd een kopie van zijn laatste film naar Kubrick in Engeland stuurde voor hij hem aan zijn eigen studio liet zien. ,,Maar Stanley liet mij zijn films nooit van tevoren zien'', aldus Spielberg.

Kubrick was al sinds 1982 van plan een film over kunstmatige intelligentie te maken. In dat jaar kocht hij de rechten van het verhaal Supertoys Last All Summer Long van de schrijver Brian Aldiss. Het gaat over een kinderloze vrouw, die een robot adopteert die op een vijfjarige jongen lijkt. Hoewel de robot zo is geprogrammeerd dat hij niet weet dat hij geen kind is, kan de vrouw uiteindelijk niet van hem houden. (ANP)