Republikeinen eisen aftreden Reno om Waco

Prominente Republikeinen hebben gisteren het aftreden van minister van Justitie Janet Reno geëist wegens haar rol bij de rampzalige bestorming van het complex van de `Branch Davidians' op 19 april 1993 in Waco. Daarbij stierven 80 mensen.

De presidentkandidaten Orrin Hatch en Steve Forbes zeiden gisteren dat Reno moet aftreden nu duidelijk is geworden dat de FBI, ondanks eerdere verzekeringen van het tegendeel, indertijd ontvlambare traangasgranaten op de dag van de bestorming van Waco. Democraten stelden op hun beurt dat de Republikeinen een dubbele standaard hanteren. Zij houden FBI-directeur Louis Freeh verantwoordelijk, omdat de FBI bewijs over het gebruik van de granaten heeft achtergehouden. President Clinton verdedigde gisteren in Camp David zijn minister van Justitie, maar niet de FBI-directeur.

Filmmaker David McNulty, die eerder in een geruchtmakende documentaire trachtte aan te tonen dat de FBI schuldig is voor de tragedie in Waco, heeft gisteren een infrarood-film overgedragen aan onderzoekers. De film, die hij verkreeg door de `Freedom of Information Act', toont in zijn ogen dat er aan de achterkant van het complex een vuurgevecht plaatshad nadat het complex in brand stond. Sekteleden die het inferno wilden ontvluchten, zouden daar volgens McNulty zijn neergemaaid door leden van de `Delta Forces' van het leger.

Het Pentagon herhaalde gisteren dat vertegenwoordigers van het leger slechts hebben geobserveerd bij de bestorming in Waco. The New York Times berichtte zaterdag dat het Pentagon tijdens de actie voortdurend op de hoogte werd gehouden van de vorderingen. (AP, Reuters)