Parkeren op afstand geeft file op A16

De verkeersbeperkende maatregelen bij het Feyenoord Stadion, waar zaterdagavond de interland Nederland-België werd gespeeld, hebben 's middags grote verkeersproblemen veroorzaakt.

Vooral op de A16, waar van beide kanten de afslag Feijenoord was afgesloten, liep het verkeer vast en ontstonden files. De politie en de gemeente Rotterdam experimenteerden bij de voetbalwedstrijd, met het oog op de EK van volgend jaar, met het parkeren op afstand en een zogenoemde veiligheidszone rondom `De Kuip'.

De supporters moesten hun auto's ver buiten het stadion parkeren: in Rijerwaard (Rotterdam-Zuid) en in het Brainpark bij de Brienenoordbrug. Pendelbussen vervoerden de toeschouwers naar het stadion. ,,Het parkeren op afstand ging vrij goed. Maar door de opstopping op de A16 hadden de shuttles bijna een half uur nodig voor de rit naar het stadion, terwijl dat normaal slechts vijf minuten duurt'', aldus een politiewoordvoerder.

De extra veiligheidsmaatregelen bij het stadion verliepen zonder problemen. De politie had de directe omgeving rondom `De Kuip' afgesloten en voorzien van zogenaamde veiligheidsringen. De politie bemande elke ring en controleerde de toeschouwers op toegangskaarten en wapens.

Een verklaring voor de verkeersproblemen kan de politie nog niet geven, maar de Rotterdamse havendagen zijn ,,misschien'' een oorzaak, aldus de woordvoerder. Hij ontkent dat de problemen waren te voorzien. De bewoners in de buurt van het Feyenoord Stadion waren niet te spreken over de verkeersmaatregelen. Zij moesten ver lopen om thuis te komen. De politie wil de buurtbewoners volgend jaar, bij Euro 2000, beter inlichten.

De Nederlandse leider van het politieproject Euro 2000, Th. Brekelmans, wil het parkeren op afstand blijven stimuleren, ondanks de problemen van zaterdag. ,,Het concept is goed, nu moeten we het systeem in de praktijk verbeteren.'' Hij reageert laconiek op de uitlatingen van de Nationale Ombudsman, vorige week. De ombudsman voorziet grote ordeproblemen bij het Europees Kampioenschap, als de overheid zich niet beter voorbereidt. ,,Natuurlijk kan de preventieve aanpak van voetbalvandalisme altijd beter, maar je moet roeien met de riemen die je hebt. We opereren altijd op een grensgebied. Het EK moet feestelijk blijven en tegelijkertijd moeten we de orde handhaven, zonder daarbij de grondrechten van burgers aan te tasten. Je kunt zo'n evenement nooit honderd procent waterdicht maken.''

Brekelmans ondersteunt de aanbevelingen van het Tweede-Kamerlid G. Valk (PvdA) over internationale supportersbegeleiding en meer internationale samenwerking. ,,Maar die vormen niet de ultieme oplossing. De maatregelen passen wel goed in het gehele concept.''

De organisatie van Euro 2000 is volgens Brekelmans anderhalf jaar geleden al begonnen met de verbetering van de informatie-uitwisseling over hooligans in Europa. Brekelmans: ,,Nog niet elk land heeft een Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme zoals Nederland, en dat kun je ook niet verwachten. Alleen landen met een traditie van hooliganisme hebben zo'n punt.''