`Motivatie aanzet om door te gaan'

Bondscoach Rijkaard probeerde de positieve kanten te zien na het gelijkspel (5-5) tegen België. ,,Er is na deze wedstrijd toch een basis om met dit elftal door te gaan. Ik kan niet tevreden zijn. Maar ik wil ook niet te negatief oordelen. Ik zie de krantekoppen al voor me: `Oranje in foutenfestival'. Aan de andere kant was de motivatie bij de spelers nu groter dan voorheen. Dat vormt een aanzet om verder te gaan.''

Rijkaard had niet verwacht dat de Belgen zonder een vrije verdediger zouden spelen. ,,Van huis uit heeft België toch een counterploeg. Dank zij de nieuwe bondscoach is wat aan de instelling veranderd. In alle linies speelden ze tegen ons één tegen één. Maar wij hebben kwaliteiten genoeg om ook in zo'n situatie de wedstrijd tot een goed einde te brengen.''

Edgar Davids deelde die mening. ,,Zelfs de Belgen kunnen goed voetballen als ze druk uitoefenen. Ze speelden ook heel geslepen op de counter. Maar vijf goals tegen is te veel. Wij zijn toch Nederland. We zullen veel moeten oefenen en scherper dienen te spelen.''

Het Nederlands elftal kwam binnen een half uur met 2-0 achter door fraaie treffers van Strupar. Een mislukte vrije trap van Bergkamp werd door Davids alsnog ingeschoten (1-2). Daarna passeerde Davids zes Belgen inclusief doelman Van de Walle. Kluivert bracht Oranje op voorsprong.

In de tweede helft startte Nederland weer zwak. Goor speelde Van der Sar tussen de benen door (3-3). Drie minuten later bracht Wilmots de Belgen op voorsprong (3-4). Door een misser van Peeters kon Kluivert de bal inschieten (4-4). Na een voorzet van Ronald de Boer maakte Kluivert met het hoofd ook 5-4. Mpenza bezorgde de Belgen een gelijkspel (5-5). Tien minuten voor tijd werd de Belg Wilmots van het veld gestuurd.