Mission: Impossible

Mission: Impossible (1996) is een laf werkje, zoals meestal bij gerecycelde televisieseries. Stof het concept af, zoek er een ster bij en breng de overbekende titelmuziek uit met een housebeat, en een hit is geboren. Hetgeen geschiedde: de film bracht zonder videorechten al 422 miljoen dollar op en aan deel twee wordt dan ook gewerkt. De première is in mei 2000 gepland. Brian De Palma heeft als regisseur plaatsgemaakt voor John Woo, dus dat is vooruitgang. En Tom Cruise speelt opnieuw superspion Ethan Hunt.

Wanneer dit deel ook lukt, zitten we nog zeker tot 2005 aan Ethan Hunt en zijn gladde vriendjes vast en heeft Tom Cruise zijn eigen Lethal Weapon, ideaal om op terug te vallen als zijn serieuze films floppen. Moeten we daar blij mee zijn?

Als superheld is Tom Cruise een karakterloze, seksloze yuppie, die slechts een schaduw van emotie toont als zijn job performance in het geding is. Mission: Impossible is het juiste vehikel voor hem. De tv-serie (1966-1973) ging over een eenheid non-descripte superspionnen. Eerst was er de opdracht (,,This tape will selfdestruct in five seconds''), dan het dossier, dan krijgsberaad. Waarna het schaakspel begon met buitenlanders die denken dat ze zo slim zijn, maar geen schijn van kans maken tegen Amerikaanse grootmeesters.

Als tv-serie ademde Mission:Impossible nog de geest van de Kennedy-jaren, toen Amerika meende met een Martini in de hand de wereld te kunnen managen. De spionnen klaren hun klusjes door superieure intelligentie, organisatie en technologie, zonder hun maatpak te kreukelen of zweet te verspillen.

Dat Amerikaanse zelfvertrouwen liep in de jaren zeventig een deuk op. Anabole tanks als Schwarzenegger en Stallone hebben sindsdien bewezen dat met Amerika niet valt te spotten; Mel Gibson en Bruce Willis toonden dat Amerika de veerkracht heeft om na een crisis terug te komen. Nu is het woord weer aan de fris gewassen control freaks. Tom Cruise is de perfecte superheld voor een lean en mean Amerika, dat geen moment twijfelt aan de eigen superioriteit.

Mission: Impossible (Brian De Palma, 1996, VS), SBS6, 20.30-22.30u.

    • Coen van Zwol