Kwalificatie Frankrijk aan zijden draad

Wereldkampioen Frankrijk is er niet in geslaagd zijn kansen op kwalificatie voor het EK van volgend jaar in Nederland en België te vergroten. In groep 4 van de voorronde wist de Franse ploeg in Kiev niet te winnen van Oekraïne: 0-0. De Oosteuropese ploeg blijft daardoor aan kop in de groep, met een punt voorsprong op maar liefst drie landen.

Frankrijk dient te wedijveren met Rusland en IJsland. Woensdag spelen IJsland en Oekraïne tegen elkaar. Frankrijk en Rusland krijgen te maken met al uitgeschakelde ploegen, respectievelijk Armenië en Andorra. Beide landen verloren zaterdag. Rusland was te sterk voor Armenië (2-0), terwijl IJsland afrekende met Andorra (3-0).

Alleen de eerste twee plaatsen tellen, de rest valt af. Frankrijk was zich daarvan zaterdag bewust, getuige het aanvallende spel. De stugge Oekraïense defensie hield niettemin stand. Zinedine Zidane, terug in de basis na een afwezigheid van zes maanden, kon de opening ook niet vinden of forceren.

Zweden is in groep 5 na winst op Bulgarije zeker van minimaal de tweede plaats en dus in elk geval van een play-off voor een plek in de eindronde van het EK. De Scandinaviërs, met oud-Feyenoorder Henrik Larsson in de spits, wonnen thuis verdiend met 1-0. Invaller Niklas Alexandersson maakte de treffer in de 65ste minuut. Woensdag kan Zweden bij winst op Luxemburg de groepswinst zeker stellen.

Alan Shearer bewees in dezelfde groep zijn klasse op Wembley, door in nog geen half uur drie maal te scoren voor Engeland. De spits van Newcastle deed dat overigens wel tegen het nietige Luxemburg, dat met 6-0 werd verslagen. De andere treffers werden gemaakt door Steve McManaman, tweemaal voor rust, en invaller Michael Owen, in de laatste minuut. Woensdag staat voor de Engelsen de cruciale uitwedstrijd tegen Polen op het programma. Engeland heeft de kansen niet meer in eigen hand. Bij verlies is de ploeg uitgeschakeld, bij een gelijkspel of winst zijn de Engelsen afhankelijk van de prestaties van Polen, dat nog een wedstrijd te goed heeft, uit bij Zweden.

In groep 3 pakte Duitsland drie punten in Helsinki tegen Finland: 1-2. Topschutter Oliver Bierhoff had voor de twee Duitse doelpunten maar iets meer dan een kwartier nodig. Finland, zonder de geblesseerde Jari Litmanen, deed halverwege de tweede helft iets terug door een doelpunt van Janne Salli.

De Duitsers leiden nu in de groep maar Turkije heeft hetzelfde aantal punten, alleen met een iets slechter doelsaldo. De Turken wonnen van Noord-Ierland met 0-3 door treffers van Erdem.

Jon Dahl Tomasson schoot Denemarken in groep 1 voorbij Zwitserland. De aanvaller van Feyenoord zorgde in dit EK-kwalificatieduel negen minuten voor tijd voor 2-1. Allan Nielsen had de Denen na rust op voorsprong gezet. Invaller Kubilay Türkyilmaz maakte in de 79ste minuut gelijk.

PSV'er Jan Heintze speelde de hele wedstrijd. Dat gold ook voor zijn Eindhovense ploeggenoot Johann Vogel bij de opponent. Denemarken is nu tweede in de poule achter Italië.